Glas Javnosti

Šta posle kraha dijaloga? BORELJ: OVO OČEKUJEM OD BEOGRADA I PRIŠTINE

Politika
Autor: Glas javnosti

Naglašava da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri,

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da EU izražava zabrinutost zbog toga što strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju koji su, podseća, dogovoreni ranije ove godine, a obavezujući su i igraju ulogu na evropskom putu Kosova i Srbije.

U izjavi koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta, naglašeno je da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

"Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju Evropskog saveta u kojem je Kosovo označeno sa "zvezdicom", objavio je Borelj pet dana nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine 14. septembra u Briselu.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je i dalje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su ranjeni građani, pripadnici Kfora, policija i predstavnici medija.

Uprkos ponovljenim pozivima, EU i drugih međunarodnih partnera, kako se ukazuje, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

"U tom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, odluke u vezi sa telekomunikacijama i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i dovode do rizika od novih tenzija", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da "neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga".

Kako se navodi, zahtevi dati u izjavi u ime 27 članica EU od 3. juna ostaju u potpunosti na snazi.

"Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva ili da proceni dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno", naglašava se.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije i ističu neophodno je najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora.

Podstiču Srbe na Kosovu da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

EU poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Đuzepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i podseća strane da evropski put i Kosova i Srbije zavisi od dijalog uz podršku EU i normalizacije njihovih odnosa.

"I jedni i drugi rizikuju da izgube prilike za napredak na evropskom putu", poručuje se u saopštenju.

Glas javnosti/ S04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR