Glas Javnosti

BORELJ O KURTIJU : Evo šta je tražio?

Politika
Autor: Glas javnosti

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da nije bilo moguće premostiti razlike.

Kako navodi Borelj, Kurti nije bio spreman da krene napred i u kredibilan proces ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice srpskih opština.

„On je, umesto toga, insistirao na formalizovanju faktičkog priznanja kao prvog koraka“, dodaje se.

Vučić je prihvatio predlog EU za sprovođenje sporazuma, istakao je Borelj

Kako je poručio evropski šef diplomatije, nema napretka u deeskalaciji tenzija na severu Kosova.

Svih države članice EU su zatražile konkretne korake za rešavanje krize. Kosovo je preduzelo neke korake i mi ih pozdravljamo, ali ne ispunjavaju postavljene zahteve za potpunu deeskalaciju. Ponovo smo pozvali obe strane da preduzmu hitne mere na severu Kosova kako bi došlo do deeskalacije, kako bi se izbegla dalja destabilizacija i omogućili novi prevremeni lokalni izbori“, kaže Borelj.

Podsećamo, Vučić je rekao da su pregovori beogradske i prištinske delegacije u Briselu neuspešno okončani, pošto premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisni predlog Evropske unije

Kurti je novinarima u Briselu rekao da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prihvatio predlog Beograda i izrazio žaljenje zbog toga.

"Ja sam jedini koji je izneo predlog na sastanku u Briselu, koji je podrazumevao jedan sekvencijalni putokaz kako da se izvrši implementacija sporazuma iz Brisela od februara ove godine i implementacionog aneksa iz Ohrida. To je bio jedini predlog na stolu. Ni sa srpske strane ni sa strane Brisela nije bilo nikakvog papira kao predloga", rekao je Kurti novinarima. 

Glas javnosti/N01S/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR