Glas Javnosti

U Podgorici od jeseni Pravoslavna Gimnazija „Sveti Sava“

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Prva generacija učenika srednje verske škole, Gimnazije „Sveti Sava“, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, počeće školske 2023/2024. godine u privremenim prostorijama, opremljenim po najvišim standardima za izvođenje nastave, sa jednim odeljenjem učenika, kazao je direktor škole, profesor Jugoslav Blagojević.

Već sada, ističe Blagojević, postoji značajno interesovanje učenika za upis u ovu gimnaziju, a prava sliku biće jasnija u maju kada će biti raspisan konkurs za upis u prvi razred.

“Što se tiče faze u kojoj je izgradnja škole, sva tehnička dokumentacija potrebna za početak izvođenja radova je prikupljena. U toku je preduzimanje mera koje će omogućiti da se izvođenje radova nesmetano odvija, pa s tim u vezi očekujemo da će uskoro krenuti i radovi na iskopu temelja. Planirani kapacitet, kada bude izgrađena školska zgrada je osam odeljenja (po dva u svakom razredu), sa oko 200 do 250 učenika”, precizira Blagojević.

On ističe da će Gimnazija „Sveti Sava“ realizovati javno važeći obrazovni program opšte gimnazije.

Nastava će se izvoditi u skladu sa obrazovnim programom, a u okviru obrazovnog programa izučavaju se obavezni predmeti, obavezni izborni predmeti i obavezni izborni sadržaji.

“Što se tiče obaveznih predmeta, u skladu sa nastavnim planom i programom od prvog do četvrtog razreda će se izučavati sledeći predmeti: maternji,, matematika, prvi i drugi strani jezik, istorija, fizičko vaspitanje, muzička umetnost, geografija, biologija, hemija, fizika, informatika, likovno, psihologija, latinski jezik i sociologija. Osim navedenih obaveznih predmeta, kao i obaveznih izbornih predmeta predviđenih javno važećim obrazovnim programom, Gimnazija „Sveti Sava“ listu obaveznih izbornih predmeta dopuniće sa još dva  predmeta verskog karaktera, Katihizis i Liturgika i crkveno pojanje”, precizira Blagojević.

Za pravoslavnu gimnaziju najbolji profesori


Blagojević ističe da je nastavni kadar za ovu školsku godinu uglavnom obezbeđen. Interesovanje za rad u školi pokazali su i biće angažovani najistaknutiji profesori gimnazija iz Crne Gore.

“ Mitropolija crnogorsko-primorska donela je odluku o osnivanju SVŠ Gimnazija „Sveti Sava“ u kojoj će se izvoditi javno važeći obrazovni program opšte gimnazije, odobren od strane Nacionalnog saveta za obrazovanje. S tim u vezi obratili smo se Ministarstvu prosvete, nauke, kulture i sporta zahtevom za licenciranje ustanove za izvođenje obrazovnog programa opšte gimnazije. Postupajući po zahtevu, Ministarstvo je formiralo Komisiju koja je izvršila neposredan uvid u ispunjenost propisanih uslova za licenciranje i na osnovu uvida u priloženu dokumentaciju ista je ocenila da SVŠ Gimnazija „Sveti Sava“ iz Podgorice ispunjava propisane uslove za izvođenje programa Opšte gimnazije u skladu sa članom 46 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Pravilnikom o bližim uslovima za osnivanje ustanova iz oblasti obrazovanja. Na osnovu izveštaja i predloga Komisije za licenciranje, Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta je utvrdilo da SVŠ Gimnazija „Sveti Sava“ iz Podgorice ispunjava uslove za izdavanje licence. Shodno navedenom Ministarstvo je donelo Rešenje za izdavanje licence privatnoj ustanovi SVŠ Gimnazija „Sveti Sava“ za izvođenje programa opšte gimnazije. Imajući u vidu da je naša škola preuzela javno važeći obrazovni program i da se delom finansira iz javnih prihoda, učenici naše škole ostvarivaće jednaka prava kao i đaci ostalih gimnazija u Crnoj Gori”, poručuje Blagojević.

Gimnazija „Sveti Sava“ je licencirana od strane nadležnog državnog organa, ističe Blagojević, te shodno tome diploma naše ustanove omogućava učenicima upis na fakultet kako u CG, tako i u inostranstvu.


”S obzirom na to da je naš cilj da vremenom oformimo elitnu školu sigurni smo da će naši učenici biti ne samo ravnopravni nego i superiorni pri upisu na bilo koji fakultet”, kaže Blagoejvić.

Gimnazija „Sveti Sava“ gradiće se na zemljištu kompanije „Kips“ koja je u vlasništvu Rista Drekalovića.

“Gospodin Drekalović je prepoznao značaj i ulogu koju će ova škola vršiti u budućem periodu, pa je zemljište poklonio Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a za realizaciju ovog značajnog projekta. Takođe, gospodin Drekalović biće i ktitor crkve posvećene Svetom Savi, koja će se graditi uporedo sa objektom škole, u okviru istog projekta, na čemu smo mu neizmerno zahvalni.Ovom prilikom pozivamo sve ljude dobre volje da podrže projekat izgradnje škole donacijom”, kaže Blagojević.

Glas javnosti/Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR