Glas Javnosti

SVETI SAVA OSTAJE U GIMANZIJI! Ministarstvo poništilo rešenje inspekcije

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta poništilo je rešenje Uprave za inspekcijske poslove, prosvetne inspektorke Dijane Magdelinić u kojem je naredila v.d direktorki Slavici Stupić da se ikona Svetog Save ukloni iz kabineta CSHB jezika i književnosti.

Nakon žalbe direktorke Stupić, drugostepeni organ je naveo da nije precizno definisano na koji način slika tj. kopija lika Rastka Nemanjića pored ostalih uramljenih slika književnika i prosvetitelja predstavlja čin religijskog djelovanja i povredu Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Podsetimo, jedan podgorički medij objavio da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save, nakon čega je reagovala i Uprava za inspekcije.

Nakon ove odluke reagovala je brojna javnost u Crnoj Gori, kao i pojedini poslanici parlamentarne većine, brojni građani i pojedini mediji. Oglasila se i v.d. direktorka Slavica Stupić koja je poručila da ikona Svetog Save neće biti pomerena ni milimetar dok god je ona na čelu gimnazije.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR