Glas Javnosti

PROPAST ČUVENE BOLNICE: Sa vrha kažu NEMA PARA, građani najavili VELIKI PROTEST!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Građani Herceg Novog pobunili su se nakon što je stečajni upravnik Bolnice Meljine najavio da bi ova ustanova mogla biti zatvorena 31. januara zbog teške finansijske situacije i manjka kadrova.

Vanredna sednica skupštine zakazana je za 21. januar, dok je grupa građana najavila protestno okupljanje. U toku je i onlajn peticija „Spasiti Opštu bolnicu Meljine". 

Na vanrednoj sednici SO Herceg Novi odbornici će razmatrati samo aktuelnu situaciju i status privatne zdravstvene ustanove Meljine, najavio je predsednik Skupštine Ivan Otović.

- Mi kao predstavnici političkih partija i ljudi koji imaju funkcije u ovom gradu ulažemo maksimalni napor da spasimo bolnicu. Svi smo svesni da će biti teško, ali na nama je da delujemo i ne možemo sa strane posmatrati da Herceg Novi ostaje bez bolnice. Moramo imati u vidu i zaposlene koji rade u ne baš dobrim uslovima, a pružaju zdravstvene usluge velikom broju stanovnika Herceg Novog - rekao je Otović, a prenele Novosti.

On je ocenio da problemi veoma dugo traju i očekuje da će sednici prisustvovati i predstavnici ministarstva zdravlja i finansija i socijalnog staranja, kao i bolnice Meljine.

Gradonačelnik Herceg Novog je rekao da je zatvaranje jedine bolnice u ovom gradu neprihvatljivo, te dodao: - Borićemo se maksimalno da Bolnica opstane, uradićemo sve da je sačuvamo, bez obzira na to što postoje veliki problemi unutar čitavog tog sistema: kao što je stečajni postupak, što specijalno državno tužilaštvo vodi istragu, zatim zahtev Atlas grupe da povrati Bolnicu. Inicirali smo sastanak sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstava, da se pitanje hitno reši, da država preuzme deo svoje odgovornosti i obaveza. Do zatvaranja Bolnice neće doći, ukoliko se obaveze koje su u prethodnom periodu bile dogovorene realizuju. Neophodno je da plate obaveze ka Bolnici. Obaveze se odnose i na sve ostale nabavke, počevši od lekova do drugih troškova, kao što su računi za električnu energiju, što ide mimo redovnih sredstava iz fonda zdravstva, koja se koriste za plate zaposlenih tako da se taj budžet zaokruži, do konačnog rešavanja statusa Bolnice Meljine - objasnio je je Katić. Gradonačelnik Katić je rekao i da resorna ministarstva moraju obezbediti dodatna sredstva da bi se ova ustanova stabilno finansirala, ali i da paralelno treba rešavati probele nedostatka medicinskog kadra.

Ministarka Jelena Borovinić Bojović je ocenila da je problem Bolnice Meljine kompleksan, pa takvo rešenje i zahteva. - Tek nakon sudskog epiloga moguće je preduzeti konkretne korake i doći do krucijalnog rešenja. Svedok sam da je i do sada Ministarstvo finansija pomagalo bolnici. Iniciraćemo hitan sastanak sa ostalim ministarstvima jer je ovo multiresorno pitanje - kazala je Borovinić–Bojović. Ona je dodala da je bolnica već bila uništena u momentu kada je njome počela da se bavi Vlada i resorna ministarstva. Dugovanja Bolnice Meljine za prošlu godinu se kreću između 600 i 700 hiljada evra, navela je izvršna direktorka, dr Olivera Elez, a na izjavu ministarke zdravlja da je bolnica uništena, odgovara da je, bez ikakvih ulaganja, ona ipak opstala zahvaljujući izuzetnom trudu zaposlenih.

- Bolnica jeste urušena, u odnosu na kvalitet koji treba da pruži u savremenim uslovima medicinske nauke i medicinskih usluga, jer u nju nije ulagano gotovo ništa poslednjih deset godina. Osim nekih sitnih ulaganja, oprema nije zanovljena već dugi niz godina, znači lekari se sve ovo vreme trude da ipak pruže i optimalni standard usluge svim pacijentima u Herceg Novom, što je u takvim uslovima vrlo teško i sve se svodi na našu volju, znanje i trud - poručila je dr Elez.

Youtube/Printscreen

Ukoliko dođe do zatvaranja bolnice, bez posla će ostati oko 150 stalno zaposlenih, kao i lekari i drugo osoblje koje radi po ugovoru.

Protest koji organizuje grupa građana najavljen je za subotu 15. januara u 12 sati ispred kapije Bolnice Meljine. Oni sve građane pozivaju da im se priključe i zajedno pošalju poruku nadležnima da se što pre reše problemi ove renomirane ustanove koja je "zahvaljujući mutnim radnjama trenutnih vlasnika dospela na najniže grane od svoga postojanja".

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR