Glas Javnosti

“GLAS” NA PROTESTU NAUČNIKA Nastavljamo borbu na ulici, nek odgovore premijerka i ministar prosvete (VIDEO+FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Protest pod motom “Za dostojanstven rad u nauci” danas je održana ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Beogradu

Protest, još jedan u nizu, organizovao je Sindikat nauke Srbije. Iz Sindikata podsećaju na dva osnovna zahteva: jednake plate za jednak rad i siguran posao za sve naučnike.


- Uprkos donošenju Progama institucionalnog finansiranja, naučnoistraživačke organizacije, a pre svega fakulteti, i dalje odbijaju da sa istraživačima zaključe ugovore u radu u skladu sa ovim podzakonskim aktom, koji bi njima garantovali siguran posao, pod jasno definisanim uslovima i obavezama koje moraju da ispunjavaju - ističu u Sindikatu.

Zbog toga, kako objašnjavaju, protest počinje ispred Rektorata, odakle će krenuti u protestnu šetnju ka Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 
- Pregovori o našim platama prekinuti su još pre više od mesec dana bez jasnog napretka. Tražimo da Vlada i Ministarstvo hitno saopšte kako nameravaju da reše problem enormnih razlika u platama u sistemu nauke - poručuju iz sindikata.

Na platou kod Rektorata Univerziteta u Beogradu je upravo počeo protest pod motom "Za dostojanstven rad u nauci" koji organizuje Sindikat nauke Srbije.


Foto: Glas javnosti

Predsednica sindikata Đurđica Jovović izjavila je da su osnovni zahtevi zbog kojih su i ranije održavani protesti - da se isprave dugogodišnje nepravde u isplati zarada jer su naučnici za isti rad primali nejednake plate, i da, u skladu sa donetim programom, naučnoistraživačke ustanove, pre svega fakulteti, zaključe sa istraživačima ugovore o radu koji će im garantovati siguran posao.


Foto: Glas javnosti

Jovović je najavila da će se protest nastaviti šetnjom do Vlade Srbije gde će premijerki predati zahtev za nastavak pregovora koji su prekinuti pre više od mesec dana, bez dogovora.


Foto: Glas javnosti

Protest se završava ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi podsetili ministra na položaj, prava i zahteve naučnika i istraživača, najavila je Jovović.

Kako je dodala, na protestu su naučnici i istraživači iz više gradova Srbije.

- Ukoliko ne bude napretka u ostvarivanju zahteva, nastavićemo sa protestima - istakla je Jovović za "Glas".

Naučnici u Srbiji zaslužuju više poštovanja i dostojanstveniji položaj, poručeno je sa protesta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od direktor u 11.05.2022 08:49:56 h
     0 
AB jednog instituta uredno zakazuje sednice u vreme protesta. Zato mu se moze sve i da otera jednog akademika i da ukrade projekat sa leptirima i da vlada dozivotno.