Glas Javnosti
posta

Danas su Miholjske zadušnice – molitvama i paljenjem sveća sećamo se preminulih

Društvo
Autor: Glas javnosti/rts

U znak sećanja na Veliku subotu, kada je Isus Hrist sahranjen i sišao u Ad, ovaj dan u sedmici posvećen je preminulima. Svake subote liturgijski se sećamo onih koji više nisu sa nama.

Posebno se izdvajaju četiri zadušna dana – subota uoči Vaskršnjeg posta, praznik Svete Trojice, Mitrovdan, i današnji, uoči Miholjdana.

Crkveni kanon nalaže da se preminulih rođaka i prijatelja sećamo u molitvama, palimo sveće, držimo parastose i pomene i molimo Gospoda za pokoj i mir njihovih duša.

Molitva je posebno važna, jer preseljenjem sa ovoga sveta upokojeni više ne mogu da utiču na svoje spasenje.

Ukoliko nije moguće izaći na groblje, sveću pokojnicima valjalo bi upaliti u crkvi.

Zbog očekivanog većeg broja putnika, u Beogradu se od 8 do 16 sati, uz pojačanje svih linija koje voze ka gradskim grobljima, privremeno uvodi linija 75L, od Gradske opštine Novi Beograd Bežanijskog groblja.

Na svim grobljima danas nije dozvoljen ulazak automobila od 7 do 15 časova. Zabrana ulaska ostaje na Novom, Zemunskom, Topčiderskom, Banjičkom i Starom bežanijskom groblju, dok će ostala otvoriti kapije za automobile od 15 do 18 časova.

Za starije i posetioce koji se teže kreću na najvećim gradskim grobljima: Lešću, Orlovači, Novoj bežaniji, Novom, Centralom i groblju Zbeg obezbeđen je besplatan prevoz od 7 do 15 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR