Glas Javnosti

Ruski hakeri ukrali desetine hiljada mejlova Stejt departmenta

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako je saopštio neimenovani službenik američkog Senata, ove godine su kineski hakeri napali "Majkrosoftovu" platformu za elektronsku poštu, iz koje pokrali na desetine hiljada mejlova poslatih sa naloga američkog Stejt departmenta.

Kako se navodi u direktivi američke Agencije za sajber bezbednost (CISA), ruski hakeri su pokrali prepisku između vladinih agencija i tehnoloških giganata, prenosi "Euraktiv".

Prema direktivi agencije od 2. aprila, ruski hakeri su koristili podatke iz elektronske pošte kako bi provalili u "Majkrosoftove" korisničke sisteme. Agencija nije precizirala koje agencije su napadnute.

Upozorenje o napadu na vladine agencije usledilo je nakon saopštenja "Majkrosofta" iz marta, u kome se navodi da se ova kompanija još bori sa hakerskom grupom, koja je prozvana "Ponoćna mećava".


U saopštenju Odbora za sajber bezbednost od prošle nedelje tvrdi se da se drugi, odvojen hakerski napad, za koji se okrivljuje Kina, mogao sprečiti, optužujući "Majkrosoft" za propuste u sajber bezbednosti i nedostatak transparentnosti.

Kako je saopštio neimenovani službenik američkog Senata, ove godine su kineski hakeri navodno napali "Majkrosoftovu" platformu za elektronsku poštu, iz koje su uspeli da pokradu na desetine hiljada mejlova poslatih sa naloga američkog Stejt departmenta.

CISA je odbila da navede broj vladinih agencija koje su pogođene ovim napadima.

Kako je saopštio "Majkrosoft", ova kompanija, zajedno sa klijentima, pokušava da istraži posledice hakerskih napada, a CISA bi vladinim agencijama trebalo da izda smernice za zaštitu.

CISA je upozorila da su hakeri možda napali i nevladine organizacije.

"Druge organizacije su takođe mogle biti pogođene", saopštila je CISA, tražeći od svojih klijenata da kontaktiraju "Majkrosoft" kako bi dobili detalje o hakerskom napadu.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR