Glas Javnosti

DODIK: Rusija brani Dejtonski sporazum

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Dodik je rekao da Republika Srpska i Rusija brane Dejtonski sporazum od Amerike, kao i da je jedna od tema bila i činjenica da u BiH postoji neizabrani stranac.

Razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspešnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Primljeni smo sa puno uvažavanja i dobili smo priliku da pričamo o stanju u Srpskoj i BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Belorusije, gde je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj poseti.

Naveo je da je pozitivan odnos Putina prema Srpskoj pokazan i ovaj put.

On je dodao da se saradnja na svim poljima nastavlja, kao i da je Rusija prošle godine bila najveći investitor u BiH.

"Rusija je spremna da nastavi sa isporukama, pre svega gasa. Imaćemo i neke određene nove okvire saradnje, koji će biti poznati kroz vreme koje dolazi. Putin je posvećen očuvanju stabilnosti i mira, kako ovde, tako i u regionu", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska i Rusija brane Dejtonski sporazum od Amerike, kao i da je jedna od tema bila i činjenica da u BiH postoji neizabrani stranac.

"Putin je to već znao, te je rečeno da je to nedopustiva praksa", rekao je Dodik.

Rusija ceni što ne dozvoljavamo uvođenje sankcija

Naglasio je da Rusija veoma ceni što ne dozvoljavamo uvođenje sankcija Rusiji.


"Rekli smo da ne želimo naše članstvo u NATO i to nije stvar Putina, to je naša stvar. Jer mi ne vidimo benefite koje bi mogli da dobijemo od toga. Ohrabrili smo i Putina da njihove kompanije nastave sa radom i investiranjem. Mnogi žele da sakriju da je Rusija najveći investitor u BiH u prošloj godini", rekao je Dodik.

Podsetio je da se u sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, njihovim premijerom, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja. 

"Belorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za Srpsku", rekao je predsednik Srpske. 

U Belorusiji imamo prijatelja, rekao je Dodik i dodao da je reč o razvijenoj zemlji, pre svega kada je reč o medicini i poljoprivredi.


"To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikavom žicom kako to neki na Zapadu pokušavaju da predstave", rekao je Dodik.

Dodik najavio nove posete

Za naredni period Dodik je najavio niz poseta različitim zemljama, kako u regionu, tako i u svetu, te napomenuo da će u naredna četiri meseca dva puta posetiti Rusku Federaciju.

"U aprilu ću učestvovati na bezbednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sljedeće sedmice idem u Crnu Goru, pa ću krajem te sedmice biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske", rekao je Dodik.

Najavio je da će Srpska do kraja marta ugostiti i mađarskog premijera Viktora Orbana, a planiran je i susret sa  predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Predsednik Republike Srpske je rekao da je počastvovan ordenom "Aleksandar Nevski" koji mi je uručio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

"Prvo odlikovanje u Rusiji je Heroj Rusije, a odlikovanje Aleksandar Nevski odmah nakon toga", naglasio je Dodik.

Dodik je dodao da je poseta Rusiji bila veoma uspešna, i da će u bliskom periodu pred nama biti još lepih vesti vezanih za saradnju Rusije i Republike Srpske.

"Želim da kažem da sam veoma zadovoljan nekim stvarima koje ne mogu u ovom trenutku da govorim. Biće poznato za mesec dana", naglasio je Dodik.  

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR