Glas Javnosti

USTAŠE SVIREPO UBILE 2.300 LJUDI: Obeleženo 80 godina od pokolja Srba u banjalučkim selima

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

U banjalučkom naselju Drakulići je obeležena 80. godišnjica pokolja više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete, koje su ustaše bez ijednog ispaljenog metka ubile u tom naselju, kao i selima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću služen je pomen, položeni venci i cveće.
Vence su položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar rada i boračno-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Položen je i venac u ime generalnog konzula Srbije u Banjaluci, dok su cveće položile delegacije vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Srpske, kao i delegacija srpskih poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Cveće su položili i predstavnici nevladinih organizacija i boračkih udruženja iz proteklog rata u BiH, NOR-a, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina „7. februar 1942. godina Banjaluka“, te trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i grada Banjaluka.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, medju njima i 551 dece.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sekirama, noževima i krampovima.

NEĐO BELI MAG: ŽIV JE MATEJ, ALI GA KRIJU
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR