Glas Javnosti

MILORAD DODIK: BiH teži tome da postane nacionalna država u kojoj će Srbi i Hrvati biti manjina!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović realan i racionalan političar, koji je veoma jasno izneo svoje stavove na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske.

– Čović je rekao je da mene i njega često povezuju, ali on je sam naglasio da više sedi sa Bakirom Izetbegovićem nego sa Miloradom Dodikom. Veoma sam zahvalan što je došao i to govorio. On je prijatelj i Srba i Bošnjaka. Adekvatno zastupa svoje interese. Kada bi slušali glas opozicije, ako je išta vredelo na posebnoj sednici onda je to ovo što je istakao Dragan Čović, poručivši poslanicima da čuvaju Republiku Srpsku – istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nisu tačni navodi opozicije o povratku srpskih predstavnika u rad zajedničkih institucija, jer je Narodna skupština Republike Srpske jasno navela u zaključcima da razlozi za povratak nisu prestali.

– Vidim da su neki danas pročitali te zaključke, a nisu učestvovali u njima. Skupština je njima bila potrebna za paradu da sve kažu ono što ne stoji i ne pripada za Narodnu skupštinu. Njen smisao su tražili u mom obraćanju i sve ono što su rekli. Oni nisu bili fokusirani na to – rekao je Dodik.Parlamentarna skupština svoje materijale treba da dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske, Savet ministara Vladi Srpske, a srpski član Predsedništva predsednici Republike Srpske, pojasnio je Dodik.

– Mi smo i ranije imali komunikaciju, ali nije bila službena. Sada vidimo da se neki u Sarajevu opiru, ali postoji srpski kabinet u Predsedništvu i ja ću sa te adrese sve pozive za Predsedništvo koje dobijem slati predsednici. Veoma je važno da neformalno napravimo veoma formalnim“, rekao je Dodik i dodao da tako treba i za Skupštinu i za Vladu – rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim rečima, za vreme vladavine SDS-a Republika Srpska je bila izložena pritiscima HDZ-a, SDA, ali i međunarodne zajednice.

– Kako bi se danas prema nama odnosili Evropska unija, NATO, međunarodna zajednica da mi majorizujemo Hrvate kao što to rade Bošnjaci? Kako bi se hrvatska država i politika odnosila prema Republici Srpskoj? Da li bi čuli predsednika Milanovića koji govori veoma racionalno i tačno. Za nas je veoma korisno da sarađujemo, i da ta saradnja nikada nije bila usmerena protiv Bošnjaka – rekao je Dodik.On je napomenuo da poštuje Bošnjake u BiH, ali ne i njihove politike.

– Oni teže da BiH bude nacionalna država, i po tom konceptu Srbi i Hrvati bi trebali da budu manjina, što mi nikada nećemo dozvoliti – poručio je Dodik gostujući u Dnevniku 2 Radio Televizije Republike Srpske. 

Dodik je rekao da će sutra na Predstavničkom domu biti na dnevnom redu tri razvojna programa, od nekoliko desetina miliona, koje treba da povuče Republika Srpska, a što je od interesa za Srpsku. Prema njegovim rečima, ono što je ključno jeste predlaganje  Zakona, kojim će biti zabranjeno ili kažnjivo da se kolektiviteti kao što je Republika Srpska naziva genocidnom tvorevinom.

– Naši ljudi će odlučivati o tome kao što je gradnja zajedničkog graničnog prelaza sa Srbijom, te energetska efikasnost škola“, rekao je Dodik i napomenuo da je ključan zakon koji će zabraniti nazivanje genocidnim tvorevinama kolektivitete, a narod genocidnim, dok će stručnjaci reći kolika je kazna – zaključio je Dodik.

BONUS VIDEO: NEDELJKO NEĐO DRAŽIĆ: OVO JE MAGIJA KOJOM SAM ZVEZDU ODVEO U BARI (VIDEO)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR