Glas Javnosti

ŠTA SE KRIJE IZA ZAHTEVA SARAJEVA DA SE OSNUJE NOVO MINISTARSTVO: Srpskoj hoće da uzmu vlast

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Bošnjački političari iz Sarajeva, na čelu sa Denisom Bećirovićem (SDP) uputili su na poslednjoj sednici Doma naroda Parlamenta BiH inicijativu da se formira novo ministarstvo na nivou BiH, i to ministarstvo za evropske integracije BiH.

Srpski delegati iz SNSD su odbacili tu inicijativu, dok je istu podržao delegat iz SDS Mladen Bosić. Kako pišu "Novosti", ovo je početak opasnog procesa koji definitivno otvara Sarajevo.

- Bošnjačka politika otvara proces u kojem će pokušati da formira nova ministarstva na nivou BiH, a čijim bi osnivanjem Republika Srpska ostajala bez nadležnosti. Ključno je za Sarajevo, u ovom trenutku, da pokuša da progura osnivanje Ministarstva poljoprivrede BiH, a ministarstvo za evropske integracije je samo bio probni balon da vide kako će predstavnici RS reagovati - kažu sagovornici "Novosti".

Ipak, kako kaže Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PBiH, inicijative Bećirovića i njemu sličnih biće odbačene jer Republika Srpska ima četiri glasa SNSD u Domu naroda PBiH koji će svaku takvu inicijativu oboriti.

- Nažalost, Sarajevo i Bošnjaci neće odustati od pokušaja da se formiraju nova ministarstva u Savetu ministara BiH, a sve kako bi se RS oduzele nadležnosti. Bošnjački političari već duže vreme planiraju da formiraju ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH kako bi Sarajevo moglo da upravlja poljoprivredni zemljištem u celoj Boosni i Hercegovini. Od toga neće biti ništa, jer RS ima snagu da ovakve inicijative odbaci - kaže Majkićeva.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić kaže da je simptomatično što je srpski delegat Mladen Bosić (SDS) podržao inicijativu bošnjačkog kolege Denisa Bećirovića (SDP) da se na nivou BiH formira ministarstvo za evropske integracije.
On je ocenio da je posebno simptomatično to što se na poslednjoj sednici mogla naslutiti neka nova koalicija koja pokušava da usvoji predloge Bećirovića da se osnuju dva nova ministarstva - ministarstvo za evropske integracije i ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH.

- Videćemo da li se radi o nekoj novoj platformi zajedničkog nastupa o čemu nas upozoravaju iz Federacije BiH i što bi pozdravili iz međunarodne zajednice. Svaku takvu nameru, moram da ih upozorim, birači iz Srpske će sankcionisati - istakao je Špirić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR