Glas Javnosti

TANKER LUTA JADRANOM: Niti jedna luka neće da primi misteriozno plovno sredstvo

Hrvatska
Autor: Glas javnosti

Nafta koja je tankerom "ARC1" transportovana u Hrvatsku, a za koju se sumnja da je iranska, nezvanično se dovodi u vezu sa Ivanom Čermakom i njegovom kompanijom Delta Oil International, piše u Večernji list.

Tanker fantom "ARC1", koji plovi pod panamskom zastavom, od kojeg sada svi dižu ruke i ne žele da se dovode u vezu s njim ili njegovim teretom, i dalje je usidren između Rijeke i Omišlja.

Plovilo, čija je GT (zapremina) 57.664 tone, na istom je mestu od 10. maja, kada je stiglo nešto posle ponoći, nakon što je tri puta krstarilo Jadranom.

Njegova sudbina je još neizvesna, ali „ako u njoj ima iranske nafte, nema šanse da će je istovariti“, kažu upućeni. Iransku naftu teško da će dobiti neko u EU, posebno ako SAD imaju informacije o pokušaju kupovine, istovara ili prodaje tog energenta koji je pod američkim sankcijama.

Iako EU nema potpuni embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svako ko se usudi da je trguje, transportuje ili istovari, kao i da plaća banke, rizikuje kazne i probleme na američkom tržištu, kao i kao štetu reputaciji. Zato ne čudi potpuna tišina o tankeru „ARC1“, od svih onih koji bi mogli da imaju veze sa tim, piše dnevnik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR