Glas Javnosti

RUSIJA OSUDILA SANKCIJE PROTV DODIKA: Snažne reči podrške stigle pravo iz Moskve

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Moskva osuđuje američke i britanske sankcije Miloradu Dodiku i drugim zvaničnicima, rekla je portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

Odlučno osuđujemo unilateralna personalna ograničenja uvedena Dodiku i brojnim zvaničnicima - navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ocenila da takva praksa nezakonitih sankcija najmanje može da osigura realizaciju pozitivne agende, jača poverenje, međunacionalnu slogu, mir i stabilnost u BiH i regionu u celini.


Zaharova je ukazala da Zapad nastoji da reformatira Balkan po vlastitim merilima.

- Očigledno je da Zapad, sprovodeći takvu zlonamernu i destruktivnu politiku, teži samo jednoj stvari, a to je da preoblikuje Balkan po sopstvenim šablonima, nanoseći štetu nacionalnim interesima zemalja regiona, da pod izmišljenim izgovorima eliminiše sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom - ocenila je Zaharova.

Prema njenim rečima, Moskva je uverena da je Balkan teritorija ravnopravne saradnje, a ne konfrontacije i svođenja računa.

- S tim u vezi, Rusija apeluje na sve spoljne učesnika da odustanu od egoističnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj saradnji - poručila je Zaharova.

Velika Britanija je u ponedeljak, 11. aprila, saopštila da je uvela sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog "pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“.

Ranije je kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri američkom Ministarstvu finansija uvela sankcije Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR