Glas Javnosti

PRETNJA SE NADVILA NAD KRAJ! Doselila se MISTERIOZNA SEKTA, ne komuniciraju ni sa kim

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Meštani naselja Kula, u opštini Istočna Ilidža kod Sarajeva, strahuju da su se u njihovom komšiluku doselile na desetine pripadnika ekstremističke verske grupe, poznate kao "Lev Tahor", koja se, kako prenose mediji u BiH, suočava sa optužbama za teške zločine.

Kako prenosi portal Klix.ba jedna grupa sa mnog dece, specifična po skoro identičnom oblačenju, doselila se krajem decembra u ovaj deo BiH. Vremenom su komšiluku bili sve sumnjiviji, a mnogi od njih su rekli da su primetili da po celu noć izvode razne rituale, odnosno da se čuju dečiji glasovi i pesme koje svi pevaju iz obližnjih kuća. Ono što je meštanima takođe bilo čudno je to što oni nemaju nikakvu interakciju sa komšilukom i da po ceo dan, kažu, provode u molitvama.

Stanovnici ovog naselja rekli su za "Nezavisne novine" da su čuli ova grupa traži smeštaj i za još 30 osoba koje očekuje da dođu.

"Činjenica je da su se ovde doselili nešto pre Nove godine. Sve je nekako čudno. Još uvek nismo otkrili ko su oni i sa kojom namerom su došli, već možemo samo da spekulišemo", rekao je jedan od meštana koji je hteo da ostane anoniman. "Osećamo nepoverenje u njih i veliki nemir", dodao je. 

 iz Službe za poslove sa strancima su potvrdii za Klix.ba da se na ovom području trenutno nalazi 37 stranih državljana koji su došli sa područja SAD-a, Kanade i Gvatemale i da je reč o grupi koja "praktikuje religijska uverenja na ekstremni način", međutim nisu utvrdili da li postoji bilo kakva krivična dela koja se vežu za njih. 

Međutim, jedan od stanovnika naselja je za Katera.news rekao da je dan internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao dvojicu svojih komšija, kao i predmete koje je viđao kod nih poput identičnih dečijih kolica.

I pored toga što meštani kažu da su ih u svom komšiluku preimetili u decembru, iz Službe za poslove sa strancima rekli su da je ulazak ove grupe u BiH zabeležen tokom novembra 2021. godine i da su najpre živeli na području kantona Sarajevo, ali da su se nakon toga preselili u Istočnu Ilidžu. Ovde, kažu, borave po osnovu prava na bezvizni boravak, što znači da u BiH mogu najduže da ostanu tri meseca. Ono što se vodi kao jedini prekršaj je to što nije urađena prijava adrese mesta boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, zbog čega je prekrštajno kažnjena osoba u čijem objektu žive, tačnije Savo Vulić. Takođe, prema trenutnim proverama koje su izvršili u Službi za poslove o strancima ova grupa nije evidnetirana u Interpolu zbog bilo kakvih krivičnih dela.

"Lev Tahor" je jevrejski ekstremistički kult koji, prema svedočenjima bivših članova, uče decu da ne veruju ljudima i da socijalne službe žele da oduzmu jevrejsku decu kako bi ih podizali "nevernici".

Sekta je osnovana osamdesetih godina prošlog veka i njen primarni cilj je bio da se praktikuje judaizam kao i pre 5.000 godina. Inače, poglavar Helbrans i njegova desna ruka Majer Rozner su optuženi da su pokušali da prisile maloetnu devojčicu da je udaju za devetnaestogodišnjaka, a cilj je bio da dobiju dete. Mediji su objavljivali ispovesti devojčicaa koje su pričale su da su porađane kod kuće, kako se njihov uzrast ne bi otkrio.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! KAKO NAM TRUJU MOZAK

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR