Glas Javnosti

OBJAVLJENI IZBORI U BIH : Osim za predsednika RSobjavljeni rezultati izbora u BiH, osim za predsednika RS

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donela je Odluku o utvrđivanju i objavi rezultata Opštih izbora u BiH, a odluka o utvrđivanju rezultata izbora za predsednika i potpredsednike Republike Srpske biće doneta naknadno, javila je državna televizija (BHRT)

Utvrđeni su rezultati za Predsedništvo BiH, parlament BiH, Narodnu skupštinu RS, parlament Federacije BiH i skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Prema tim rezultatima, novi članovi Predsedništva BiH su Denis Bećirović (SDP), Željka Cvijanović (SNSD) i Željko Komšić SNSD.

Najviše glasova u parlamentu BiH osvojile su tri vladajuće stranke – SDA, SNSD i HDZ.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović izjavio je da će rezultati izbora za predsednika RS biti utvrdjeni „kada se steknu uslovi“, navodeći da je večeras do 18.00 2.239 glasačkih mesta izvršeno kontrolno brojanje na 1.070 iz 13 gradova i opština u RS.

„Očekuju da će ostatak aktivnosti ići bržom dinamikom, s obzirom da su na redu manje opštine. U Glavnom centru za brojanje radilo se nadljudskim naporima, u tri smene, a sve kako bi se ‘očistio nered koji je napravljen“, rekao je on posle sednice CIK-a.

Dodao je da je su sve aktivnosti „bile propraćene nezapamćenom hajkom na Centralnu izbornu komisiju BiH i njene članove“.


CIK je večeras razmatrao i nekoliko zahteva za ponovnim brojanjem glasova, ali i za poništavanjem kompletnih izbora u BiH prenosi N1 Sarajevo

Odbijen je zahtev Jasmine Aganović za poništavanje izbora u RS, kao i zahtevi Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koja je tražila da se izvrši kontrolno brojanje glasačkih listića za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Odbijen je i zahtev Bosanske stranke (BOSS) za poništavanje izbora za Predsedništvo BiH.

Kao preuranjen odbačen je niz zahteva pojedinaca i stranaka za sve nivoe vlasti i pojedine opštine, jer se ti zahtevi, kako je navedeno, mogu podnositi tek kada se utvrde rezultati izbora.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR