Glas Javnosti

KONAČNO STIŽE PRAVDA ZA MASAKR U DOBROVOLJAČKOJ: Potvrđena optužnica za ubistvo vojnika JNA u Sarajevu

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv desetorice u predmetu "Dobrovoljačka", potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, prenose Nezavisne novine.

- Optužnica je u celosti potvrđena - rekli su iz Tužilaštva BiH.


Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu predložilo saslušanje 277 svedoka i više veštaka, a kao i izvođenje više od 500 materijalnih dokaza. 

- Optuženi se terete da su, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i napali nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu sprečili ni kaznili izvršioce, kao i pomagali počiniocima nakon zločina - naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.


Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je saopšteno, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, potom ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR