Glas Javnosti

OBELEŽNO 30 GODINA OD FORMIRANJA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE: Centralna svečanost junacima u pomen (FOTO)

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

U kasarni Kozara u Banjaluci centralno obeležavanje 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske i 17 godina postojanja Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka.

Centralnoj svečanosti prisustvuju predsednica Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

Prisustni su i najviši predstavnici javnog i verskog života, organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te ostale zvanice i gosti.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da niko nema pravo da dovodi u pitanje teritoriju, nadležnosti, imovinu i integritet Republike Srpske, za koju je život dalo više od 23 hiljade boraca Vojske Republike Srpske.
Milorad Dodik stiže na svečanost

Istakla je da je 12. maj jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

Komandant Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović naglasio je da je Vojska Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu zaštitila srpski narod i očuvala Srpsku.


Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Mirko Okolić istakao je da ne sme biti zaboravljeno više od 23.000 poginulih boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske i da se zato mora njegovati sećanje na Vojsku Republike Srpske.

U Centralnoj spomen-sobi služen je parastos za više od 23.000 boraca koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.
Rukovodstvo Republike Srpske na svečanosti

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali su pored zvaničnika Srpske, ministri u Vladi Srpske i delegacija Narodne skupštine.


Pomenu su prisustvovali i zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Mirko Okolić, pripadnici Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, prestavnici Boračke organizacije Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske i porodice poginulih boraca.

Centralna svečanost obeležavanja 30. godišnjice VRS

Nakon pomena položeni su venci za više od 23.000 boraca.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.


Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR