Glas Javnosti

DODIK POSLAO OŠTRU PORUKU NEMCIMA! Ne plašim se sankcija, niste me vi ni birali!

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je ambasadorki Nemačke u BiH Margret Uber rekao da njega ne obavezuje ništa što govore nemački zvaničnici i da ne može da spreči uvođenje sankcija.

Dodik je rekao da su bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić, sastankom sa generalima tzv. "Armije RBiH" jasno pokazali svoje namere i nervozu.

- Shvataju da ne mogu da izdrže debatu da li je nešto ustavno ili nije ustavno. To nema nikakve veze sa procesima pokrenutim u Republici Srpskoj i niko u Srpskoj nije rekao da će uraditi nešto nasilno, niti se to radi - poručio je Dodik, prenela je RTRS.

Poručio je da je savršeno jasno i razmljivo da, kako je naveo, "BiH nema bez Srba u njoj i Republike Srpske kao sastavnog dela".

Dodao je da je i ambasadorki Nemačke u BiH Margret Uber rekao da njega ne obavezuje ništa što govore nemački zvaničnici i da ne može da spreči uvođenje sankcija.

- Nisu mene izabrali Nemci, izabrao me je moj narod. Ako vi uvedete sankcije, niko od Nemaca neće moći da razgovara sa nama, ni sa jednim načelnikom, ni sa jednim funkcionerom iz vladajuće garniture - rekao je Dodik.

Govoreći o pozivu Saveta Evrope na ustavnu i izbornu reformu u BiH, Dodik je rekao da Savet ovim pozivom, ali odbijanjem zahteva Hrvatske da se spomene konstitutivnost i legitimno predstavljanje, pokazuje ko ruši koncept BiH.

- Ako u Ustavu, u članu jedan, piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ako neko sa strane pokušava da to derogira, onda se meša u unutrašnje stvari, pa taman to bio Savet Evrope - rekao je Dodik.

On je naveo da je pozicija Hrvata u BiH i Hrvatske, u pogledu pitanja konstitutivnosti, ista kao srpska pozicija, te da u BiH nema nijednog rešenja bez toga.

Dodik je naveo da je imao sastanke sa predstavnicima Kvinte i nekim drugima i da im je rekao da oni imaju mandate, nakon kojih odlaze, a da "mi ostajemo da živimo ovde i da nam ne mogu davati rešenja".

Dodik je rekao da stranci traže bezuslovni povratak predstavnika Republike Srpske u Parlamentarnu skupštinu BiH i stavljanje na dnevni red zakona koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, a da nikakve ponude u tom smislu nema.

- Rekli smo - povucite Inckovo rešenje, pa ćemo razgovarati. Oni ne dozvoljavaju da im se išta kaže - rekao je Dodik.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP