Glas Javnosti

CENE U BOSNI NIKAD VEĆE: Duplo veće nego u Hrvatskoj

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Za 250 grama maslaca stanovnici BiH u trgovinama trebaju biti spremni izdvojiti iznos i do oko 4 evra, ali sve zavisi od proizvođača, dok se u evropskim zemljama za taj novac može kupiti i do kilogram ovog proizvoda.

Mleko, mlečni proizvodi i meso nekada su bili namirnice po koje su zbog povoljnije cene stanovnici Hrvatske redovno dolazili u trgovine u BiH. Sada je stanje obrnuto. Spomenute namirnice, ali ne samo one nego i mnoge druge u Hrvatskoj mogu se kupiti po nižim cenama.

Cene lete u nebo

Jedan od najistaknutijih primera razlike u ceni je maslac. Za 250 grama maslaca stanovnici BiH u trgovinama trebaju biti spremni izdvojiti i do 4 evra, zavisi od proizvođača, dok se u evropskim zemljama za taj novac može kupiti čak i do kilogram maslaca. U poređenju sa Hrvatskom, ta je namirnica često na akciji te se redovno može kupiti po ceni od evro do 1,50 evra (250 grama).

Ništa bolja situacija nije ni s mlekom. U trgovinama u BiH cena litre mleka neretko se kreće od 1,25 evra do 1,50 evra. U Hrvatskoj se litra mleka još uvek može kupiti po ceni od 0,75 evra. Prema rečima predsednika Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžada Biće, razlog enormno visokih cena određenih namirnica u trgovinama je nesređeno slobodno tržište.


Jer krajnji proizvođač (onaj koji ujedno ima i najveće troškove) i dalje ima istu nabavnu cenu.

– Moje je mišljenje, mišljenje farmera i ostalih poljoprivrednih proizvođača da je to nesređeno i slobodno tržište. Slobodno tržište formira cene kako ko želi i kako kome odgovara. Proizvođač i dalje ima jako malu otkupnu cenu, što nije normalno jer on je taj koji plaća skuplje inpute da bi došao do te litre mleka koja izađe iz staje i po svakom izračunu stoji 0,55 evra – rekao je Nedžad Biće.

Kako je naveo, prerađivač pristaje na cenu od 0,40 evra po litri, a u trgovinama se litra preprodaje danas za gotovo dve marke više.

– Istina je, prerađivač ima troškove, ali ne tolike kolike i sami proizvođač – dodao je nedavno za medije Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Naglasio je kako su proizvođači u jako teškoj situaciji u kojoj prerađivači ponude cenu i u većini slučajeva ih ucenjuju. Ništa bolja situacija nije ni kada je u pitanju meso i cene u BiH. Sve češće Hrvatska u svojim trgovinama nudi meso po cenama za trećinu nižom nego što je to slučaj u BiH.

Posebno se ističu cene svinjetine i teletine. A cene na tržištu mogle bi i dodatno rasti.


– Sada je cena kilograma 7,50 evra, a biće iznad 10 evra – upozorio je nedavno ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić govoreći kako se ovaj entitet već suočava s nedostatkom svinja, čemu je uvelike doprinela afrička kuga, zbog koje su brojne životinje eutanazirane. Inače, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za decembar prošle godine iznosila je 1.441 evra.

Kategorije potrošnje

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir su uzeti minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dve odrasle osobe i dvoje dece, od kojih jedno pohađa srednju, a drugo osnovnu školu.

Potrošačku košaru čine sledeće kategorije: prehrana – 44,39 odsto, stanovanje i komunalne usluge – 13,75 odsto, higijena i održavanje zdravlja – 9,31 odsto, obrazovanje i kultura – 10,41 odsto, odjeća i obuća – 10,41 odsto, prevoz – 4,79 odsto, održavanje domaćinstva – 6,94 odsto.

U kategoriji prehrane korištene su cene iz tri trgovačka centara za 86 artikala. Kada je reč o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojeni su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, objasnili su nedavno iz Saveza samostalnih sindikata BiH.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR