Glas Javnosti

Cena bureka i jogurta u Sarajevu skoro 3 evra: Inflacija ih naterala

Bosna i Hercegovina
Autor: Glas javnosti

Nada u bolje sutra kratko je trajala. Već posle mesec dana jasno je da minimalac od 450 evra (900 KM) neće građanima biti od koristi, jer cene su počele da rastu.

Privrednici ova poskupljenja pravdaju upravo zbog većeg minimalca, što u prevodu znači da će se sve slomiti preko leđa građana.

Upozoravali su ekonomisti i poslodavci da će ova odluka dovesti do novih poskupljenja.

Upozoravali su i jedni i drugi da privreda Srpske nije toliko moćna i snažna i da ne može izdržati ovaj minimalan iznos plate.

Tvrdili su da je moguće zatvaranje nekih firmi, a neki su išli i toliko daleko da su najavili otkaze radnicima.


Već na prvom koraku neka upozorenja su se obistinila. Cena hleba, peciva i ostalih proizvoda u većini pekara poskupila su nepun mesec dana nakon stupanja na snagu odluke o minimalcu od 900 KM.

– Naručio sam domaći burek i jogurt i platio 5,50 KM. Pre godinu dana cena je bila nešto veća od tri marke. Ako je vlast htela da pomogne građanima, nije uspela. Cena brašna je ostala ista, a pekari poskupe proizvode. Jasno je da i ovaj minimalac ide preko leđa nas građana – kaže Banjalučanin Slaviša.

Mora se čuvati svaka marka

Ima i onih koji smatraju da je ovo tek početak i da će sada cene svega da idu gore.

– Dovoljno je da samo neko podigne cenu i onda svi kreću lančano. Hleb će biti skuplji. Čitam da će i gorivo poskupiti, a kako smo mogli da naučimo iz prošlosti, sad će verovatno da rastu i cene ostalih proizvoda. Sad će i komunalije da idu gore i eto nama bede i sirotinje za vrat – kaže penzionerka Milka M.

Rada K. iz Banjaluke kaže da je došlo vreme odavno da se mora čuvati svaka marka.

– Primetila sam da su proizvodi u pekarama poskupili. Ne preostaje nam ništa drugo nego da kupujemo brašno i mesimo i pečemo hleb kući. Vremena su sve teža, kriza je sve veća i mora se paziti na svaku marku. Od političara ništa ne očekujem. Oni u Vladi ne vide kako su građani sve siromašniji. Političari lepo žive, a nama pričaju kako smo jaki, stabilni. Pa valjda mi znamo kako nam je i kako živimo – kaže ona.


Nekolicina vlasnika pekara koje smo kontaktirali potvrdili su nam da su poskupljenja izazvana uglavnom zbog povećanja minimalca na 900 KM.

“Nema opravdanja za poskupljenja”

Ekspresna poskupljenja u pekarama mnoge su iznenadila, a opravdanja za njih nema, tvrdi Murisa Marić, izvršna direktorka prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don”. Poručuje kako nisu povećane cene žitarica, brašna, goriva, električne energije, sve ono sa čim svoje poskupljenja pravdaju pekari.

– Nije došlo do tih povećanja, ali su oni podigli cene. Mislim da ovde ima puno posla za inspekciju. Na primer, treba se znati koliko mora da iznosi gramaža kifle, hleba, bureka, kolika količina mesa treba da bude unutra da bi opravdali ovako visoke cene. Jedna pekara je podigla cenu hleba sa 1,8 na 2,19 KM, a on teži 300, 400 grama. Svi znamo koliko košta kilogram brašna – kaže ona.

Ističe kako je i cena jogurta koji se prodaje u pekarama previsoka u odnosu na nabavnu.

– Nadležni ne reaguju kako bi trebalo. Inspekcija izađe na teren, ali mi ne znamo nijedno ime gde su urađene kontrole, ko je i kako kažnjen. A kazne su minimalne tako da ih se niko i ne plaši. Kada dođe inspekcija, on će to danas da plati, sutra nastavlja po starom. Ovo nije ništa novo, ovo će se ponavljati – naglašava ona.

Poručuje kako mi, na ovim prostorima, nemamo naviku bojkota nekih proizvoda, niti ćemo to nekada uraditi.

– Nemamo naviku da neke stvari “kažnjavamo”, ali kada će se stati u kraj ovih naglim poskupljenjima – pita ona.


Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je povećanje minimalca cena poskupljenja koja se dešavaju i koja nas očekuju, posebno u djelatnostima koje angažuju ljudski rad.

– Kad god imate situaciju da je povećana cena ljudskog rada, rezultat mora biti poskupljenje usluga i roba. Mogu se očekivati poskupljenja svega što je uslužna delatnost – poručuje on.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR