Glas Javnosti

Deci u Švedskoj zabranjena kupovina proizvoda protiv starenja

Svet
Autor: Glas javnosti

Osobe mlađe od 15 godina u Švedskoj moraće da imaju saglasnost roditelja za kupovinu proizvoda za negu kože protiv starenja jer, kako navode tamošnji stručnjaci, društvene mreže i mediji izazivaju potencijalno štetan diktat lepote.

Vodeći lanac švedskih hemičara i apotekara uvodi starosna ograničenja za negu kože protiv starenja usled sve veće zabrinutosti širom Evrope zbog potencijalno štetnih efekata na decu ako se prerano okrenu takvim proizvodima.

Farmaceutski lanac Srce (Hjärtat), koji ima oko 390 apoteka u Švedskoj, prestaje da prodaje proizvode za „naprednu negu kože“ (uključujući one koji sadrže AHA kiselinu, BHA kiselinu, vitamin A, vitamin C i enzimski piling) kupcima mlađim od 15 godina osim ako imaju saglasnost roditelja ili stanje kože koje zahteva takvu terapiju.


Ovaj korak apotekarskih ustanova dolazi nakon više izveštaja o ekspanziji nege kože među decom mlađom od 13 godina u Švedskoj, koja su na to podstaknuta trendovima na društvenim mrežama i medijima.

Predstavnici jednog lanca za prodaju korektivne i dekorativne kozmetike rekli su za švedski javni servis SVT da je između 20 i 40 odsto njegovih kupaca sada mlađe od 13 godina.

Izveštaji ukazuju na sve veći broj dece širom Evrope – uključujući i decu starosti 10 godina u Velikoj Britaniji – koja se okreće skupoj nezi kože protiv starenja u potrazi za „mladalačkom“ kožom.

Mnogi tako mladi korisnici pod uticajem su sadržaja sa aplikacija poput Tik-toka.

Stručnjaci strahuju da bi pomama za antiejdžing proizvodima mogla imati štetan fizički uticaj na tako mladu kožu, a zabrinuti su i zbog psihološkog uticaja na decu koja su opsednuta starenjem.

Evropska komisija je prošle godine objavila planove za uvođenje ograničavanje koncentracije retinola u proizvodima bez recepta od juna kako bi se smanjila potencijalna prekomerna izloženost vitaminu A, koji regulatori povezuju sa raznim poremećajima kože i oslabljenim kostima.


U slučajevima kada dete ima neku bolest kože, na primer atopijski ekcem, određeni proizvodi mogu doprineti pogoršanju ili ponovnom aktiviranju simptoma“, upozorila je Anika Svedberg.

Starosna ograničenja omogućavaju farmaceutima da započnu razgovor sa decom i roditeljima o zdravoj nezi kože, „na osnovu potreba, a ne ideala sa mreža“, dodala je Svedbergova.

„Želimo da budemo ispred svih i da preuzmemo veću odgovornost da ne budemo uključeni u podsticanje nezdravog ponašanja i ideala koji su se stvorili među mnogim mladim ljudima“, poručila je Monika Magnuson, izvršna direktorka kompanije Srce.

Anika Svedberg, glavni farmaceut farmaceutskog lanca Srce, istakla je da upotreba napredne nege za kožu koja, na primer, je napravljena sa ciljem da smanji bore i da ujednačeniji ton kože nije nešto što detetu treba.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR