Glas Javnosti

DODIK: Hvala predsedniku Putinu za njegove stavove

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Dodik je izrazio zahvalnost za stav predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina prema srpskom narodu koji je izneo u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlično razume poziciju srpskog naroda i Rusija podržava dogovor u BiH što je i naša politika, istakao je predsednik Srpske Milorad Dodik. Dodik je izrazio zahvalnost za stav predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina prema srpskom narodu koji je izneo u razgovoru sa američkim novinarom Takerom Karlsonom.

Dodik je uveren da predsednik Vladimir Putin ne doprinosi eskalaciji sukoba, a u Ukrajini želi da zaštiti narod i spreči negativne posledice delovanja Zapada prema Rusiji i ruskom narodu.


"Ovo nije sukob ukrajinskog i ruskog naroda. Meni je žao zbog toga. Zapad želi da disciplinuje sve ovde, da nas pridobije da uvodimo sankcije Rusiji. Vidljivo je da oni ne mogu da slome Rusiju na taj način", naveo je Dodik.

Dodik je, kako prenosi RTRS, rekao da predsednik Ruske Federacije poštuje druge narode i štiti svoju državu.

"Mogli smo da vidimo da predsednik Putin vodi računa o svojoj državi. Zapad je smatrao da ima pravo da na tihi način okupira Ukrajinu, i da Rusija nema pravo da brani 15 miliona Rusa na tom području", ukazao je Dodik.

On smatra da Zapad želi da pritiskom na Rusku Federaciju doprinese njenom raspadu i da stvori nekoliko zemalja koje bi bile lak plen.


"To je jasno i predsedniku Putinu, ali je jasno i nama. Jasno je čitavom svetu da je to bila prvobitna namera. Zato se Rusija, što ste mogli i da vidite, povlačila u brojnim situacijama da ne bi izazvala konflikt, a bila je sada priterana uza zid i morala je da reaguje", istakao je Dodik.

On je rekao da je Putin ignorisan u zapadnim medijima i da je pravljena slika o njemu kao da je pretnja celom svetu.

Krajem meseca u Rusiji

Dodik je naveo da krajem ovog meseca putuje u Rusiju, Belorusiju i Tursku gde će razgovarati sa brojnim zvaničnicima.


"Krajem meseca putujem u Rusiju, a pre toga ću boraviti u Minsku. Početkom marta odlazim u Antaliju gde se održava veliki ekonomski forum čiji je pokrovitelj predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Verujem da ću imati priliku da se sastanem s njim kao i s mnogim predsednicima koji dolaze na taj ekonomski forum", rekao je Dodik.

U martu u Republiku Srpsku dolazi i premijer Mađarske Viktor Orban, kaže Dodik, i najavljuje da će u narednom periodu posetiti nekoliko evropskih država i razgovarati sa liderima tih zemalja.

"Ako Šmit nešto nametne, SNSD će istupiti"

Dodik je danas poručio da će SNSD istupiti iz procesa usvajanja dokumenata neophodnih za evropski put BiH ako Kristijan Šmit nametne bilo koju odluku.

"Ukoliko slučajno donese odluku o imovini, koja je nepravna od samozvanog lica, donećemo odluku o nezavisnosti. Ovo nije uslovljavanje, samo želimo da radimo u skladu sa ustavnim nadležnostima", rekao je Dodik, prenosi Tanjug.


On je novinarima u Banjaluci rekao da Srpska ne radi ništa što bi urušilo BiH.

Dodik je naveo da je razumeo i lidere ostalih stranaka, partnera na nivou BiH, da smatraju da nije prihvatljivo da Šmit nametne bilo šta u vezi sa izbornim procesom u BiH.

On smatra da bi uvođenje obaveznog glasanja bila interesantna praksa i da je potrebno raščistiti sve odnose u vezi sa izborima, da budu fer i pošteni.

"To ne znači da prethodni izbori nisu bili takvi. Imali smo međunarodne posmatrače koji su proglašavali da su izbori ovde bili fer i pošteni uz male nepravilnosti, ali ne one koje bi uticale na izborni proces", istakao je Dodik.

Ponovio je da je Sud BiH antiustavan i kao takav proizvodi određene posledice.

"Rekli smo da možemo da prihvatimo Sud BiH koji će odlučivati po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH... Moramo razgraničiti šta je nadležnost tog suda", naveo je Dodik, prenela je Srna.

Ponovio je i da Srpska traži da sedište apelacionog odeljenja tog suda bude u Banjaluci, a da je glavni razlog što se stranci tome protive to što će na taj način izgubiti uticaj koji imaju na Sud BiH.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR