Glas Javnosti

Putin otvoreno u intervju sa Karlsonom: "Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije" (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik kritikuje bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i apeluje na promene u međunarodnim zakonima

U ekskluzivnom intervjuu sa Takerom Karlsonom, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je snažnu podršku Srbiji, kritikujući dešavanja tokom devedesetih godina i pozivajući na promene u međunarodnom pravu.

"Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije devedesetih godina. Vreme je da se međunarodno pravo menja, jer se odnos snaga u svetu promenio", istakao je Putin.

U razgovoru, Putin se osvrnuo na dešavanja tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, ističući da su Sjedinjene Države, kršeći međunarodno pravo i Povelju UN, započele bombardovanje Beograda. Ocenio je taj događaj kao puštanje "duha iz boce".

"Štaviše, kada se Rusija usprotivila i izrazila ogorčenje, šta je rečeno? Povelja UN, međunarodno pravo su zastareli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, a tada su govorili da je sve to zastarelo, sve treba menjati. Zaista, nešto treba promeniti, jer se odnos snaga promenio, istina, ali ne na taj način“, rekao je ruski lider. On je istakao da Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

"Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama", rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom.

Ruski predsednik ističe da je njegova zemlja dobrovoljno pristala na raspad Sovjetskog saveza, u nadi da će posle 1991. biti dobrodošla u "bratsku porodicu civilizovanih naroda", ali napominje da se "ništa slično nije desilo.

"Prevarili ste nas. Obećanje je bilo da se NATO neće širiti na istok, ali to se dogodilo pet puta. Bilo je pet talasa ekspanzije. Sve smo to tolerisali. Pokušavali smo da ih ubedimo", navodi ruski predsednik, uz podsećanje da je i lično, kao i Jeljcin, u više navrata pružao ruku prijateljstva SAD.





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR