Glas Javnosti

Šta je „mozak od kokica“ i koji znaci pokazuju da ga možda imate?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Prva definicija ovog stanja data je u studiji koju je 2011. objavio David Levi, istraživač na UV iSchool

Koliko puta se osećate umorno bez ikakvog razloga, frustrirano, slabo motivisano, rasejano i nespremno da se koncentrišete duže vreme.

Razlozi za ovo stanje mogu biti višestruki, ali postoji zajednički imenitelj u svačijem životu, koji ima fundamentalnu ulogu u ubijanju pažnje: zavisnost od tehnologije.


Pametni telefoni, tableti, video igrice, društvene mreže i striming platforme deluju na mozak tako što stimulišu oslobađanje dopamina (hormona dobrog osećanja) i pokreću mehanizme zavisnosti slične onima koji su povezani sa alkoholom i drogom.

U praksi, kada vidite neki smešni video na TikToku ili Instagramu, vaš mozak oslobađa dopamin u telo, koje postaje zavisno od njega i traži sve više i više.

Zbog toga je toliko teško da se odvojite od pametnog telefona i na kraju gubite sate svog vremena zaokupljeni aplikacijama i društvenim medijima, a da toga niste ni svesni.

Osim što je ogroman gubitak vremena kada biste mogli da radite nešto produktivnije, zavisnost od tehnologije uništava vašu sposobnost da se koncentrišete i obratite pažnju na ponavljajuće i dosadne zadatke.

Mozak, neprestano bombardovan video snimcima, svetlima, bojama, obaveštenjima o „elektronskom multitaskingu“, više nije u stanju da bude zainteresovan za spor tempo stvarnog života koji se odvija van mreže.

Drugim rečima, toliko smo zavisni od tehnologije (jer ona stvara oslobađanje dopamina) da ne možemo da osetimo interesovanje za naš svakodnevni život, što ne garantuje uvek oslobađanje dopamina.


Um brzo skače sa jedne stvari na drugu, sa dosadnog zadatka na objave na društvenim mrežama i smešne video zapise, baš kao zrna kukuruza koja se koriste za pravljenje kokica.

Zato se u naučnoj literaturi ovaj obrazac ponašanja definiše kao „popcorn“ mozak.

Prva definicija ovog stanja data je u studiji koju je 2011. objavio David Levi, istraživač na UV iSchool.

„Mozak od kokica“ može značajno da utiče ne samo na vašu sposobnost koncentracije i pažnje, već i na vaš učinak na studijama ili na poslu, i očigledno vas tera da gubite mnogo više vremena nego što je potrebno za obavljanje jedne aktivnosti.

Ovo stanje takođe ima negativne efekte na društvene interakcije, strpljenje, nivo anksioznosti i opšte mentalno i fizičko blagostanje.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR