Glas Javnosti

OD NJE SE PROIZVODI I DŽEM I LIKER: Crna ribizla iz okoline Koceljeve stiže i do Švedske i Velike Britanije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Supružnici Dušanka i Mladen Đaković iz Lukićeva, sela na teritoriji grada Zrenjanina, na svom poljoprivrednom gazdinstvu bave se uzgojem crne ribizle. Na plantaži od oko dva hektara, koja se nalazi u selu Družetić, u blizini Koceljeve, imaju blizu 5.000 grmova ovog, možda i najzdravijeg bobičastog voća.

I ne samo što crnu ribizlu gaje, već od nje proizvode i sok, džem, slatko i liker.
- Počeli smo da gajimo crnu ribizlu pre tri godine, a imali smo sreću što smo kupili već formiran voćnjak, koji je bio u rodu. Za crnu ribizlu smo se opredelili jer smo želeli da se bavimo proizvodnjom nečeg što je zdravo i da boravimo što više u prirodi - priča za portal zrenjaninski.com Dušanka Đaković.

Crna ribizla dobro uspeva u Družetićima, ali Đakovići planiraju da uskoro iz matičnog voćnjaka donesu reznice i formiraju rasadnik u Lukićevu.
- Voćnjak crne ribizle nas je preporodio, doneo nam smirenje i jako smo srećni u njemu. Crna ribizla božanstveno miriše, a retko ko zna da se njen cvet koristi u mnogim parfemima. Kod nas ovo voće još nije dovoljno poznato, ali verujemo da će vrlo brzo postati – kaže Dušanka.
Najveći deo roda Đakovići prodaju otkupljivačima, da bi kasnije gotovo sav otkup otišao u izvoz – u Veliku Britaniju, Švedsku, Poljsku, Rusiju, gde je crna ribizla na ceni.
- Tvrdim da je zbog svojih kvaliteta i lekovitih svojstava crna ribizla najzdravije bobičasto voće. Pre dve godine uopšte je nismo prskali, ove godine smo morali jedanput, jer je bilo previše kiše. I naši proizvodi su bez ikakvih dodataka, samo voće i šećer, koji koristimo kao prirodni konzervans – ističe Mladen Đaković.

Sami osmislili brend pod kojim plasiraju svoj proizvod
Ove godine Đakovići su preradili oko 500 kilograma crnih ribizli. Za sada proizvode džem, slatko, sok i liker, a pokušali su i čaj i vino. Međutim, to još nisu uvrstili u katalog svojih proizvoda.
- Proizvodi od crne ribizle su od voća i šećera, koji je neophodan kao prirodni konzervans. Ko je jednom kupio neki od naših proizvoda, postao nam je stalna mušterija. Tržište nam je uglavnom u Beogradu i Novom Sadu - objašnjava Mladen.
Đakovići su, osim što prerađuju crnu ribizlu iz sopstvenog voćnjaka, sami i osmislili brend pod kojim plasiraju svoj proizvod.
- Sami smo smislili ime, Sophia ribizla, sami smo kreirali i logo, etikete, ambalažu. Trudimo se da pratimo trendove. Ali najvažniji nam je kvalitet proizvoda. Ono što je za tržište, isto je kao i ono što mi koristimo. Od ovogodišnje proizvodnje, polovinu smo poklonili, i jako nam je važno da je to što proizvedemo zdravo i kvalitetno – zaključuje Dušanka Đaković.


Glas javnosti/ B05S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR