Glas Javnosti

Lordan Zafranović otkrio kroz šta je sve prolazio dok je snimao filmove: "HTELI SU DA ME KOKNU"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Reditelju Lordanu Zafranoviću uručena je nagrada za životno delo 71. Martovskog festivala u Domu omladine Beograda.

Da nije lako biti reditelj koji sa strašću pravi filmove i njima pomera granice, produbljuje probleme, prikazuje istinu i navodi na razmišljanje, dokazuje Lordan Zafranović, čiji se film "Djeca Kozare" s nestrpljenjem iščekuje u bioskopima.

Zafranović je sinoć u okviru 71. Martovskog festivala u Domu omladine Beograda za svoj rad dobio priznanje za životno delo.

- Filmski medij je moj prijatelj i pratilac čitavog života. Živim improvizovano, tamo gde snimam, tamo i živim. Stalno menjam mesta, tako da više ne znam gde sam, gde se nalazim, negde između, putujem - kazao je Zafranović, koji se zahvalio i ekipi filma "Djeca Kozare".

- E, sad možete zamisliti, sto puta sam imao priliku da radim sa takvim entuzijastima, sa takvom energijom, sa takvom voljom da se napravi nešto drugo, da se prkosi, da se udare snažno u oko svi oni koji nas muče. Svi oni koji su nas doveli do nekog gađenja, do nekog zla, nečeg što nije ljudski i mislim da i njima treba zahvaliti. Nažalost ima i puno onih koji više nisu na ovom svetu, ali ima ih i puno koji jesu. Pa bih ja ovu nagradu posvetio njima, svim mojim filmskim prijateljima koji su zajedno sa mnom sarađivali i radili - zaključio je reditelj.


Zafranović je nedavno izjavio za medije da je ovo film o zlu.

- Stvara bolni udarac u oko. Kako će reagovati koji primi taj udarac u oko, ja to sada ne znam, ali pretpostavljam da će izazvati skandale. Ali uvek sam govorio šta će ti film, ako ne napravi skandal - rekao je reditelj, pa se osvrnuo na pretnje koje je dobijao tokom dugogodišnjeg rada u svetu filma.

- Više filmova koje sam snimio su mi napravili probleme. Poslednji je bio 1991. godine, film o ustašama, koji je zvao "Testament". Zbog njega sam napustio zemlju. Bio sam u Beču, pa u Parizu, pa u Pragu sam završio, imao sam premijere. Kasnije je film igrao na bijenalu u Beču, na bijenalu u Berlinu, svugde po svetu. Ali sam na prva dva festivala imao bodigardove, da ne neko ne kokne. Nije smešno uopšte. To su činjenice - rekao je Zafranović.

Martovski festival traje do 30. marta u Domu omladine Beograda.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR