Glas Javnosti

Rekonstruisana kruna despota Đurađa Brankovića: Izložena u Istorijskom muzeju Srbije

Kultura
Autor: Glas javnosti

Kruna srpskog despota je ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima

Izložba "Čekajući stalnu postavku" obogaćena je novim značajnim predmetom - rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune despota Đurađa Brankovića, saopštio je Istorijski muzej Srbije. Rekonstrukciju krune despota Đurađa izradio je filigranista Goran Ristović Pokimica u konsultacijama s relevantnim stručnjacima, a po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen.

Kruna srpskog despota je ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.
Od kad je otvorena, izložba "Čekajući stalnu postavku" povremeno je obogaćivana novim predmetima, poput olovnog pečata velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, koji je prošle godine otkupljen u San Marinu od aukcijske kuće "Artemide aste", potom zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, pa rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, ali i kristalnim bokalom s grbom Kraljevine SHS.

 

Posetioci su mogli da vide i novčiće vladara iz dinastije Nemanjić, kao i rekonstrukciju krune kraljice Simonide, ali i sliku Miodraga Petrovića "Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima" koja je na izložbu stigla iz kolekcije porodice Maravić.


Posle svih ovih artefakata, kao i najnovijeg – rekonstrukcije krune despota Đurađa Brankovića, posetioce izložbe "Čekajući stalnu postavku" tek čekaju novi originalni predmeti i rekonstrukcije odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su one kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su trenutno u procesu izrade, najavljuju iz Istorijskog muzeja Srbije.Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR