Od sada imate još jedan razlog više da volite ovo piće! Vino, posebno crveno, sadrži veoma bitno polifenolno jedinjenje - resveratrol, koje se nalazi u pokožici bobice grožđa. Upravo ono vam može biti veoma značajan saveznik u borbi protiv upornih gljivičnih infekcija, ali i brojnih drugih bolesti.
Koja je tajna resveratrola?
Ovo jedinjenje ima antigljivičnu funkciju, jer ga biljka sintetiše kako bi se i sama branila od gljivica. A veću količinu resveratrola ima loza koja je manje tretirana fungicidima, dok ga u organskim vinogradima ima najviše.
Ono što je zanimljivo, u procesu dobijanja vina, kontakt sa pokožicom povećava sadržaj ovog čudesnog jedinjenja.
Kako vam sve može pomoći?
Benefiti resveratrola su brojni. Može vam rešiti probleme sa raznim bolestima, kao što su:
kožne;
kardiovaskularne;
neurodegenerativne;
autoimune;
gojaznost;
dijabetes tipa II;
masna jetra;
zarazne;
onkološke.
A, takođe, usporava i proces starenja, pa uz njega možete i dugo biti mladoliki.