Glas Javnosti

Znate li zašto smo POSPANI, DEPRESIVNI, NERASPOLOŽENI kada je tmuran i kišan dan?

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Osećate se tako umorno, pospano, depresivno kada pada kiša, ili kada je dan siv i tmuran, a jeste li se zapitali zašto je to tako? U nastavku teksta ćemo da probamo da vam objasnimo.

Ako ne osećate neku od ovih ‘težih’ emocija, u ovakvim danima vam se ipak makar ponekad desi da vam bude malo dosadno, odnosno da poželite samo lenčariti i biti ostavljeni na miru.

Ukoliko kišni dani i sivi oblaci utiču na vaše raspoloženje – sasvim je sigurno da niste jedini na svetu. Loše raspoloženje izazvano lošim vremenom je toliko uobičajeno da čak postoji i medicinski naziv za njega, poznat kao Sezonska depresija.

SEROTONIN I MELATONIN

Prema nekim studijama, za loše raspoloženje u toku kišnih dana odgovorna su dva hormona: Serotonin i Melatonin.

Melatonin je, hemikalija koja nam pruža osećaj pospanosti. Kada naše oči detektuju tamu one šalju signal do mozga koji zatim otpušta hormone melatonina koji inače služi u telu i za uspostavljanje ciklusa spavanja. Serotonin je hemikalija koja nam pruža opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je nivo serotonina nizak, veće su šanse da ćemo se osećati pospanim, umornim, i generalno lošije raspoloženim. Važno je napomenuti da se veza između ovih hormona i lošeg raspoloženja tokom ‘sivih i tmurnih’ dana još uvek proučava, iako se generalno veruje da su dokazi poprilično očigledni. Poznato nam je da mozak otpušta serotonin, koji nam podiže nivo raspoloženja, kada oči detektuju svetlo, a melatonin, koji nas uspava, kada detektuju tamu.

Iako nam se može učiniti da spavamo bolje i duže kada je oblačno, kišovito ili generalno tmurno vreme, naučnici tvrde da ipak spavamo bolje kada je nebo vedro.

Istraživači sa univerziteta u Ročesteru u Njujorku sproveli su studiju koja je uključila 43 učesnika koji su vodili ‘dnevnike spavanja’ 105 dana. Istraživači su zatim uporedili rezultate dnevnika spavanja sa bazom podataka o vremenskim prilikama, te otkrili da su učesnici spavali mnogo bolje i duže kada je napolju bilo vedro nebo.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR