Glas Javnosti

ZNATE LI ZAŠTO JE KAKAO HRANA BOGOVA? Uvrstite ga ODMAH u REDOVNU ISHRANU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kakao se od davnina smatra izuzetnom i dragocenom namirnicom. U doba astečkog kralja Montezume ovaj je napitak bio rezervisan samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike. Švedski botaničar Line je ovoj biljci dao naziv Theobroma cacao L. a "theobroma" upravo i znači "hrana bogova".

Zdravstveni benefiti kakaa

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svetu.

Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.

Kakao:

- štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
- smanjuje stres i depresiju
- štiti od bolesti srca i krvnih sudova
- štiti od mnogih vrsta raka
- odličan je izvor gvožđa
- reguliše nivo šećera i holesterola
- podstiče bolje pamćenje i koncentraciju
- smanjuje opasnost od srčanog udara
- pomaže u regulaciji krvnog pritiska
 

Foto: Pexels
Kakao sadrži više od 300 hemijskih supstanci s pozitivnim dejstvo na zdravlje.

Po svom sastavu kakao je veoma bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.

Antioksidansi štite vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.

Kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u poređenju s bilo kojom drugom namirnicom na svetu.

Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine.

Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i godži bobice zajedno!

Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijumom), kakao pomaže i u borbi protiv stresa.

Magnezijum je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu - od probave do rada srca i mozga.

Foto: Pexels

Kakao sadrži i katehine, polifenole za koje se veruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.

Nadalje, izvrstan je izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.

U 28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine gvožđa.

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolju krvnu sliku i normalizirani krvni pritisak.

Kod njih je zabeležena i manja stopa srčanih oboljenja i infarkta.

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.

U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin.

Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu celokupnom zdravlju organizma.

Zbog svega navedenog, kakao treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Međutim, nemojte se zavaravati da kada jedete običnu čokoladu (koliko god ona bila tamna) unosite u organizam dobar i zdravi kakao.

Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagreva i gubi svoja nutritivna i lekovita svojstva.

(Glas javnosti/Alternativazavas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR