Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svetu.
Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.
Kakao:
- štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
- smanjuje stres i depresiju
- štiti od bolesti srca i krvnih sudova
- štiti od mnogih vrsta raka
- odličan je izvor gvožđa
- reguliše nivo šećera i holesterola
- podstiče bolje pamćenje i koncentraciju
- smanjuje opasnost od srčanog udara
- pomaže u regulaciji krvnog pritiska
Kakao sadrži više od 300 hemijskih supstanci s pozitivnim dejstvo na zdravlje.
Po svom sastavu kakao je veoma bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Antioksidansi štite vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.
Kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u poređenju s bilo kojom drugom namirnicom na svetu.
Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i godži bobice zajedno!
Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijumom), kakao pomaže i u borbi protiv stresa.
Magnezijum je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu - od probave do rada srca i mozga.
Kakao sadrži i katehine, polifenole za koje se veruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.
Nadalje, izvrstan je izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.
U 28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine gvožđa.
Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolju krvnu sliku i normalizirani krvni pritisak.
Kod njih je zabeležena i manja stopa srčanih oboljenja i infarkta.
Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.
U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin.
Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu celokupnom zdravlju organizma.
Zbog svega navedenog, kakao treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu.
Međutim, nemojte se zavaravati da kada jedete običnu čokoladu (koliko god ona bila tamna) unosite u organizam dobar i zdravi kakao.
Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagreva i gubi svoja nutritivna i lekovita svojstva.
(Glas javnosti/Alternativazavas)