Glas Javnosti

Znate li po čemu su delovi tela dobili nazive?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jeste lei se nekada zapitali koja je poveznica između određenih naziva i stvari koje ti nazivi određuju? Između ostalog, imamo puno dijelova tijela s neobičnim nazivima, a evo kako su ih dobili.

„Drevne civilizacije su obično imenovale stvari prema njihovom obliku – poput nekih materijalnih predmeta s kojima su svi bili upoznati“, objašnjava Mary Fissell, doktor nauka, profesor na Odjelu za istoriju medicine na Univerzitetu „Johns Hopkins“ i kourednik biltena „History of Medicine“.

Trtica - Drugi naziv za repnu kost, trtica, potiče od grčkog naziva za pticu kukavicu – kokkux – jer zakrivljeni oblik kosti liči na kljun te ptice.

Arterija - Naziv ove važne krvne žile koja vodi krv iz srca potiče od latinske i grčke riječi „arteria“, što znači „držač vazduha“. Drevni stručnjaci mislili su da su arterije vazdušni kanali jer nakon smrti nisu zadržavale krv.

Dlan - Možemo zahvaliti rimskoj tradiciji za ono što danas nazivamo donjom stranom ruke, odnosno dlanom. U davnim vremenima je bio običaj stavljati palmin list u ruke pobjednika pa naziv dlan (engl. palm) dolazi od latinske riječi „palma“.

Lunula -  Bela mrlja nalik polumesecu pri dnu nokta zove se lunula, odnosno „mali mesec“ na latinskom.

Krojački mišić (Sartorius muscle)

To je mišić prednje strane natkolenice i najduži je u telu čoveka. Aktivira se kada sedite prekrštenih nogu, kao što su to radili krojači dok su šili rubove ili manžete. Na latinskom reč „sartor“ znači krojač. Tako je sartorius dobio ime krojački mišić.

Uvula (nepčana resica) - Uvula je mišićna tvorba u sredini mekog nepca, pokrivena sluznicom. Dobila je naziv po latinskom izrazu za „malo grožđe“, na šta je podjećao njen izgled, piše The Healthy, prenosi Index.hr.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR