Glas Javnosti
posta

Znate li da postoji BILJKA koja može da leči DEPRESIJU i poboljša RASPOLOŽENJE

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Sibirska ruža, carska biljka, zlatni ili arktički koren, sve su to imena čarobne biljke Rhodiole, o kojoj se još uvek malo govori, a čija je lekovitost poznata vekovima unazad.

Zlatni koren ( Rhodiola rosea ) mogla uspešno da se koristi u lečenju depresije. sprovedena istraživanja potvrdila su da ta biljka može poboljšati raspoloženje, jer stimuliše neurotransmitorske receptore dopamin i serotonin u mozgu. Rhodiola raste u hladnim planinskim područjima Azije i Europe, a od davnina ima posebno mesto u kineskoj i ruskoj narodnoj medicini.

Dokazano je da rodiola poboljšava različite parametre funkcije mozga, uključujući pažnju, pamćenje, stvaranje misli, računanje, procjenjivanje, planiranje i cjelokupno učenje. Zanimljiva činjenica: ekstrakt korena pomogao je ispitanicima jednog istraživanja da smanje greške na radu. Rodiola takođe poboljšava aspekte seksualnog zdravlja.

U jednoj studiji ženama sa amenorejom rodiola je pomogla većini normalizovati menstrualni ciklus. Dokazana su i njena imunostimulativna i antiinfektivna dejstva, te se preporučuje, na primer, u borbi s karcinomom prostate i infekcijama. Biljka voli vlagu, pa se često nalazi na livadama, u dolinama reka ili potocima, na obalama jezera.

Botaničke osobine:

1. Rodiola je višegodišnja biljka, koja raste do visine 25 – 30 cm. Iz zadebljalog vretenastog korena pokrivenog zlatnožutim ljuspama, izrastaju izdanci koji su obavijeni sedećim plavozelenim i sočnim listovima, ovalnog oblika i nazubljenog oboda.
2- Dvodoma biljka. Muški cvetovi su žuti, a ženski mrko zeleni do purpurni.
3- Plodovi su crvenkaste bobice sa brojnim sitnim semenkama. Cveta u maju i junu, a sazrevanje grozdastih plodova je u julu i avgustu. Ukus im je gorak.

Najbolje rezultate Rhodiola daje ako se konzumira dva puta dnevno, najmanje trideset minuta pre obroka ( doručak i ručak). U večernjim satima Rhodiola može izazvati poremećaj sna stoga se konzumacija navečer ne preporučuje. 

Ako se Rhodiola koristi u preporučenim dozama nema opasnosti od nus pojava. Međutim, zbog nedostatka podataka o sigurnosti ne preporučuje se dugoročno korištenje. Bitno je istaknuti kako je potreban poseban oprez kod konzumacije lekova istog ili suprotnog delovanja.

Rhodiolu u trudnoći takođe treba izbegavati budući da nema podataka o sigurnosti upotrebe tokom takvog stanja

Glas Javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR