Glas Javnosti

Znate li da je za doručak bolje piti KEFIR mesto JOGURTA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Da li ste znali da kefir nije samo još jedna vrsta jogurta, već odlično sredstvo za jačanje imuniteta i mršavljenje?

Kefir je zdrav napitak pa ga čak zovu i magično mleko. Pravi se od kozjeg, kravljeg ili ovčijeg mleka, koje pomešano sa zrnima kefira i ostavljeno da fermentira. Prepun je probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka. Lako ga konzumiraju oni ljudi koji imaju problema sa tolerancijom laktoze. Monogo je razloga zbog kojih je kefir bolji od jogurta i zato bi ga trebali, bar povremeno zameniti ovim napitkom.

Šta su kefirna zrnca
Reč je o kombinaciji kvasca i posebnih bakterija, izmešanih sa raznim proteinima, lipidima i šećerima, od kojih se formiraju klanovi zdravih bakterija u fementisanom mleku i zato kefir ima gušću strukturu. Kefir je vrlo staro piće (veruje se i više od 5000 godina). Došao je do nas putujući sa Kavkaza, preko Kine.

On ima mogućnost da očisti naše telo i probavni trakt, eliminiše loše bakterije, poboljša imuni sistem, kontroliše dijabetes i netoleranciju na laktozu. Vrlo je koristan onima koji žele da smršaju, poboljšaju zdravlje kože i kose i da se zaštite od raznih gljivičnih i virusnih infekcija.
Za probavu je mnogo bolji, jer sadrži zdrave probiotike, koji mogu da izbace loše bakterije iz creva i pomažu nam da bolje prihvatimo i obradimo hranu. Uz to, sadrži dijetalna vlakna i sprečava pojavu zatvora.

Oboleli od dijabetesa i oni koji ne podnose laktozu trebalo bi da redovno konzumiraju kefir. 

Naučnici japanskog Univerziteta Fukuoka posmatrali su više od 2.000 trogodišnjaka, pri čemu su sva deca prošla pregled stomatologa, a njihovi roditelji ispunili upitnik o prehrambenim navikama svoje dece. U članku objavljenom u stručnom časopisu „Journal of Dentistry“, autori tog istraživanja su napisali da bi „velika konzumacija jogurta mogla da bude povezana s nižom stopom razvoja karijesa kod male dece“.

(Glas javnosti/Agroinfo.rs)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP