Glas Javnosti

ZNAČAJ KALCIJUMA ZA RAZVOJ DECE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kalcijum je mineral koji ulazi u sastav kostiju i zubi i neophodan je za pravilan rast i razvoj dece. Takom odrastanja dece, važno je da unose dovoljne količine kalcijuma u organizam kako u starijem dobu ne bi imali različite zdravstvene tegobe.

U nastavku teksta saznajte zašto je važan unos kalcijuma kod dece, koje su preporučene doze u zavisnosti od uzrasta deteta, kao i gde se sve može naći kalcijum.

KALCIJUM I ZDRAVLJE DECE – DO ČEGA MOŽE DOVESTI NEDOSTATAK KALCIJUMA?

Kalcijum je ključan mineral u pravilnom rastu dece. Unos optimalne količine kalcijuma u detinjstvu važan je kako bi deca imala jake kosti kad porastu, dok kalcijum kod beba sprečava pojavu rahitisa.

Nedostatak kalcijuma može dovesti do čestog lomljenja kostiju, karijesa i usporenog rasta zuba kod dece, slabih i lomljivih noktiju, kao i grčeva u mišićima.

Ukoliko primetite na svom detetu neke od ovih simptoma, proverite nivo kalcijuma, jer su velike verovatnoće da je upravo nizak kalcijum njihov uzrok. Ako rezultati pokažu da je nivo kalcijuma niži od graničnih vrednosti, potrebno je da dete poveća unos ovog minerala. Najjednostavniji način da to učinite je da pronađete kalcijum u hrani i različitim namirnicama i uvrstite ih u ishranu svojih mališana.

Međutim, i prevelika količina kalcijuma može izazvati zdravstvene probleme, kao što su zatvor, gasovi i nadimanje, pa treba voditi računa da dete ne konzumira previše ovog minerala.

KALCIJUM U ISHRANI – U KOJIM NAMIRNICAMA SE NALAZI KALCIJUM?

Kako ljudsko telo ne može da stvori kalcijum, potrebno ga je unositi kroz hranu ili suplemente, a savetuje se da deca barem jednom dnevno imaju obrok koji je bogat kalcijumom. Ovaj mineral se može pronaći u velikom broju namirnica a najviše ga ima u mlečnim proizvodima. Navodimo vam namirnice koje su najbogatije kalcijumom, koje možete uvrstiti u redovnu ishranu svojih mališana.

MLEKO I OSTALI MLEČNI PROIZVODI

Najbolji izvor kalcijuma za decu su mlečni proizvodi kao što su mleko, jogurt i sir. U jednoj čaši mleka može se naći između 272 i 352 mg kalcijuma, dok se u jogurtu nalazi oko 200 mg. Kalcijumom je posebno bogato kozje mleko, a kada su u pitanju sirevi, najviše se može naći u parmezanu.

ZELENO POVRĆE

Zeleno povrće je takođe veoma bogato kalcijumom, a najviše se može naći u kupusu, brokoliju, kelju i spanaću. U 100 grama spanaća nalazi se oko 99 mg kalcijuma, kao i magnezijum koji pomaže da se kalcijum zadrži u organizmu. Iako ovo povrće nije omiljeno deci, važno je povremeno ih uvrstiti u obroke, kako bi ona bila zdrava, raznovrsna i bogata vitaminima i mineralima.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR