Sirup od maslačka poboljšava naš imunitet podržavajući naše telo u borbi protiv mikroorganizama
Ima antivirusna i antibakterijska svojstva i može se koristiti za lečenje bolesti respiratornog trakta
Stimuliše jetru tako da oslobađa više želudačnog soka
Takođe treba istaći da uklanja toksine iz našeg tela
Snižava nivo šećera u krvi
Usporava proces starenja jer inhibira rast slobodnih radikala
Podržava lečenje anemije
Da zaključimo, sada je više nego očigledno da je maslačak izuzetno korisna biljka. Međutim, da bismo iskoristili sve njegove osobine, moramo da pripremimo sirup.
Vreme berbe
Maslačak cveta na prelazu aprila u maj. Ponekad cveta i u avgustu i septembru, ukoliko su vremenski uslovi dovoljno povoljni.
Cveće (u punom cvetu) treba sakupljati po suvom i sunčanom danu. Na cvetu ne sme da bude kiše ili kapi rose. Nikada ne treba brati ono cveće koje raste pored puta ili je izloženo bilo kakvom zagađenju
Kako napraviti sirup
Sastojci:
300 - 500 cvetova maslačka (samo vrhovi),
1 kg šećera,
1 l vode,
limun
Priprema:
Raširite sve cveće na novinski list i sačekajte oko 30 minuta kako bi svi insekti, koji su se možda našli tamo, mogli da izađu. Zatim ih sve stavite u šerpu i prelijte ključalom vodom. U lonac od jednog litra može se staviti 300 – 500 cvetova. Sve to kuvajte 15 minuta. Na kraju dodajte isečen limun. Pokrijte smešu i ostavite da odstoji 12 sati.
Kada se odmori, procedite ga kroz gazu i dodajte šećer. Kuvajte na tihoj vatri dok se sav šećer ne rastvori (što duže krčka, to će sirup biti gušći). Vruć sirup odmah sipajte u tegle i ostavite tegle okrenute naopako.
Možete ih pasterizovati, ali to nije neophodno jer sirup sadrži mnogo šećera. Ako je vatra previše intenzivna, šećer će se pretvoriti u karamel, a sirup će biti tamniji.
Preporučena dnevna doza je 2-3 kašičice dnevno. Deca treba da uzimaju polovinu doze. Može se dodati i čaju, vodi ili čak namazati na krišku hleba (umesto meda), piše Alo.