- Naš glavni organ za varenje je želudac. Njega možete da zamislite kao rastegljivi balon čija unutrašnjost je ispunjena kiselinom za varenje. Rastegljivost želuca je omogućena glatkim mišićima od kojih se on sastoji. Unošenjem hrane u želudac, aktiviraju se senzori koji našem mozgu kažu kada je želudac pun. Mozgu je potrebno oko 20 minuta da prihvati činjenicu da je želudac pun i da nam pošalje naredbu da obustavimo unos hrane. Prateći procesi unosa hrane u želudac su povećanje lučenja hlorovodonične kiseline i grčenje želuca koje hranu meša i prebacuje u dvanaestopalačno crevo.
Iz tog razloga prejedanje može da dovede do sledećeg:
* Želudac podiže dijafragmu i javlja se nelagodan osećaj u grudima.
* Kiselina koja se luči, može da pređe u jednjak i dovede do karakterističnog pečenja u grudima koje može da liči na neki problem sa srcem ili da ga prikrije.
* Grčenje želuca može da dovede do neprijatnog podrigivanja i lošeg osećaja u stomaku.
* Ukoliko je uneta hrana obilna i previše masna tj. teška za varenje, vreme njenog varenja se produžuje i neprijatan osećaj punosti praćen gasovima je duži.
* Ako postoji neki poremećaj na nivou želuca, čir, gastritis, kila, prejedanje može da ga pogorša.
Glas javnosti/K04S