Glas Javnosti

SZO OTKRIVA ZAŠTO NE TREBA KORISTITI ZASLAĐIVAČE : Obratite pažnju šta je VAŽNO

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Zaslađivači bez šećera, kao zamena za šećer, stručnjaci kažu da ne pružaju nikakve dugoročne zdravstvene koristi i da mogu da utiču na mikrobiom tela. Oni preporučuju zamenu slatkih supstanci prirodnijom slatkom hranom, kao što je voće, kao i nezaslađenom hranom i pićima.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) objavili su nove smernice o korišćenju zaslađivača bez šećera, ukazujući na to da ne preporučuju njihovu upotrebu za kontrolu telesne težine ili smanjenje rizika od nezaraznih bolesti. Zvaničnici su rekli da su preporuke zasnovane na nalazu iz pregleda dokaza koji sugerišu da zaslađivači bez šećera ne pružaju nikakvu dugoročnu korist za smanjenje telesne masti kod odraslih ili dece. Pored toga, istakli su da može doći do štetnih efekata na zdravlje usled dugotrajne upotrebe, kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

 

Preporuke se odnose na sve ljude osim onih sa već postojećim dijabetesom i uključuju sve sintetičke, prirodne i modifikovane nenutritivne zaslađivače koji se nalaze u proizvedenoj hrani i pićima ili se prodaju da bi ih potrošači dodali hrani i pićima.

– Slažem se da je neophodno fokusirati se na smanjenje slatkog ukusa ishrane u celini, počevši od rane faze života – rekla je dr Laura DeCesaris, osnivač Heartroot Health, wellness centra u Skotsdejlu, Arizona.

– Umesto da tražimo ‘bolje’ zamene za slatkiše, cilj treba da nam bude uravnoteženija ishrana puna raznovrsne celovite hrane – nemasno meso, zdrava masnoća, povrće, voće, itd. – a ne zamena šećera njegovom nekalorijskom verzijom – rekla je dr DeCesaris

– Važno je napomenuti da se gubitak težine ne može postići jednostavno zamenom visokokalorične hrane niskokaloričnom alternativom – kaže Caroline Thomason, registrovani dijetetičar sa sedištem u Virdžiniji i dodaje:

– To je kumulativni efekat naših navika i ponašanja tokom vremena koji doprinosi ukupnom zdravlju.

U preporuku SZO nisu uključeni proizvodi za ličnu negu i higijenu, kao što su:

  • pasta za zube
  • krema za kožu
  • lekovi
  • niskokalorični šećeri
  • šećerni alkoholi

– Informacije o zdravstvenim efektima redovnog konzumiranja zaslađivača bez šećera su neuverljivi – kaže Kate Cohen, registrovani dijetetičar na Ellison Clinic u Saint John’s, koji je deo Ellison Institute for Transformative Medicine and Providence Saint John’s Health Center u Kaliforniji.

– Većina njih je klasifikovana kao ‘gras’ (generally regarded as safe) – generalno se smatra bezbednim – ali to ne znači da nemaju negativnih efekata na zdravlje. Studija objavljena pre nekoliko godina u Cell pokazala je da saharin i sukraloza ne samo da uzrokuju porast šećera u krvi poput šećera, već su izazvali i promene u mikrobiomu, što znači da nisu prošli kroz telo bez efekta kao što se ranije verovalo – rekla je Cohen za MNT i dodala:

– Jedan od očiglednih zdravstvenih problema koji se mogu javiti zbog dugotrajne upotrebe zaslađivača bez šećera je povećanje telesne težine ako se pretpostavi da to eliminiše potrebu za umerenošću i kontrolom porcija. Kalorije se i dalje gomilaju, a ovi zaslađivači mogu povećati želju za slatkom hranom i stvoriti začarani krug.

Glas javnosti/T02S


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR