Glas Javnosti

MASNA HRANA NA PRVOM MESTU: Namirnice za koje nikada ne biste pomislili da izazivaju gasove

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako izbegavate hranu kao što su pasulj, leblebije, kupus i brokoli zbog nadimanja i gasova, trebalo bi da dodate neke manje poznate namirnice koje proizvode gasove na ovu listu.

Naime, nutricionista Sas Parsad navodi da neke namirnice sadrže ugljene hidrate koje naše telo teže razgrađuje, a kao rezultat ovi ugljeni hidrati završavaju u našem debelom crevu i stvaraju gasove.

„Nivoi gasova variraju od osobe do osobe. Naš jedinstveni sistem za varenje, crevne bakterije, nivoi enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različite namirnice“, objašnjava Parsad.


Jabuke, kruške i lubenice

Voće je odlična užina, ali ove tri namirnice mogu izazvati gasove. Nutricionista Parsad navodi da su jabuke, kruške i lubenice voće koje sadrži relativno veći nivo fruktoze u poređenju sa nekim drugim voćem.

Ipak, navodi da je u voću sa visokim sadržajem fruktoze moguće uživati i bez gasa. Najbolji način je smanjiti količinu voća ili radije brati zrelije voće.

Masna hrana

Pržena hrana kao što su riba i krompir i druga masna hrana kao što su peciva, keksi, čokolada i masni komadi mesa mogu izazvati gasove.

Jedan od razloga je taj što masnoj hrani potrebno više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim materijama poput ugljenih hidrata i proteina. Drugi razlog je taj što varenje masti zahteva oslobađanje enzima pankreasa kao što je lipaza.

Veštački zaslađivači

Mnogi proizvodi sadrže veštačke zaslađivače kao što su sorbitol i manitol. To su najčešći: proteinska pića, gazirana pića i žitarice, ali i nemasni jogurti.


Persad navodi da se neki zaslađivači ne apsorbuju dobro u tankom crevu i da mogu da dođu do debelog creva netaknuti. Tamo ih fermentišu crevne bakterije, izazivajući gasove i nadimanje.

Crveno meso

Crveno meso sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor i koje mogu doprineti nadimanju kod nekih ljudi. Ono što je važno jeste da povrće kao što su karfiol i brokoli može povećati proizvodnju gasa zbog visokog sadržaja sumpora.

Zbog toga je najbolje izbegavati kombinaciju ovih namirnica. Ako patite od nadimanja i gasova, najbolje bi bilo da smanjite porcije crvenog mesa ili ga zamenite drugim izvorom proteina kao što su piletina, ćuretina ili riba.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR