Ova mala tamnoplava voćka jača kosti, smanjuje rizik od oboljevanja raka debelog creva, a ako svakog dana pojedete po 12 šljiva, tokom dva meseca nivo vašeg lošeg holesterola biće snižen. Sveža šljiva sadrži dosta vitamina C, bakar, vitamine B2, B3, B6, K, kao i magnezijum, gvožđe, kalcijum i čak 240 miligrama kalija na 100 grama tog voća. Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj element pobrinu će se da ne dođe do koagulacije trombocita koja dovodi do ateroskleroze i drugih bolesti srca.
Šljive su bogate i bakrom. Taj mineral u ljudskom organizmu odgovoran je za stvaranje vezivnih proteina tkiva - kolagena i elastina. Stoga se može reći da je šljiva važna ne samo za jačanje kostiju, već i zidova krvnih sudova, mišićnih vlakana i kože.
Šljiva obiluje i vlaknima, a uz to je niskokalorična, vitamin C ima snažno antioksidativno delovanje, čuva zdravlje celog tela i osnažuje imunitet. Šljive se mogu koristiti u pripremanju raznih jela, od doručka do večere.
U ovom slatkom voću nalazi se i beta-karoten i vitamin E, koji održavaju elastičnost kože, ubrzavaju zarastanje rana, ali imaju i snažno protivupalno svojstvo, zbog čega garantuju lep izgled kože.
Dobre su i sušene
Istraživanja su pokazala da će, ako konzumirate oko 100 grama suvih šljiva dnevno u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
Šljive je najbolje jesti sirove, ali se mogu iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota i raznih drugih slatkih i slanih jela.
Glas javnosti/Agroinfo.rs