Glas Javnosti

KAKO KESTEN UTIČE NA ZDRAVLJE : Koji su benefiti?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kesten je jedinstveni orašasti plod koji ima bodljikavu opnu i tamnosmeđu ljusku, a oba dela treba ukloniti pre jela. Obično se jede pečen, mleven kao brašno ili se plod može mešati sa drugom hranom.

Kesten je bogat dijetalnim vlaknima, mineralima, dobrim mastima, vitaminima, antioksidansima i drugim važnim hranljivim materijama. Takođe, sadrži malo masti i visok sadržaj vitamina C, a inače, kesten se smatra sličniji voću od drugih orašastih plodova. Sadrži hemikalije zvane tanini i flavonoidi, koji mogu da pomognu u smanjenju otoka kože i ubijanju bakterija. U narodnoj medicini koristi se i za bronhitis, dijareju, mučninu i druga stanja, iako ali ne postoje dobri naučni dokazi koji bi podržali ovu upotrebu.

Kesten ima mnoštvo zdravstvenih prednosti:

Ublažava probleme sa varenjem

  • Dijetalna vlakna podstiču rast zdravih bakterija u crevima i stimulišu talasasto kretanje u crevima, pomažući telu pri pražnjenju creva i sprečavajući upalu i nelagodnost

Jača imuni sistem

Visok sadržaj vitamina C u kestenu jača imuni sistem tako što:

  • Povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca
  • Prepoznaje i neutrališe slobodne radikale u telu pre nego što izazovu oksidativni stres u zdravim ćelijama
  • Osim vitamina C, kesten takođe ima antioksidante i druge minerale u tragovima, poput bakra, koji su takođe odlični za zdravlje imunološkog sistema.


Sprečava bolesti srca

Kesten je bogat dobrih masti, koje pomažu da se:

  • Uravnoteži holesterol
  • Smanji upala
  • Smanji rizik od ateroskleroze
  • Spreči stvaranje krvnih ugrušaka, a sve ove zdravstvene prednosti mogu da nam pomognu da se zaštitimo od srčanog udara, moždanog udara i drugih srčanih bolesti.

Kontroliše nivo šećera u krvi

  • Kesten ima nizak glikemijski indeks i bogat je vlaknima, što ga čini idealnom opcijom za nekontrolisane nivoe šećera u krvi. Ishrana bogata vlaknima pomaže nam da izbegnemo  iznenadne skokove šećera u krvi osiguravajući da telo polako apsorbuje skrob. Ovo je posebno korisno za osobe sa dijabetesom.

Povećava mineralnu gustinu kostiju

Bakar i magnezijum u kestenu igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju:

  • Bakar poboljšava apsorpciju gvožđa, što pomaže rast i razvoj kostiju i jača imuni sistem
  • Magnezijum poboljšava mineralnu gustinu kostiju zajedno sa drugim zdravstvenim prednostima
  • Kesten je stoga koristan za sprečavanje ili usporavanje pojave mnogih poremećaja koji imaju veze sa uzrastom, kao što je osteoporoza.

Sprečava hronične bolesti

  • Slobodni radikali u telu mogu da izazovu mutaciju zdravih ćelija, što dovodi do raka i drugih hroničnih bolesti. Kesten sadrži mangan i druge antioksidante, koji se bore protiv ovih slobodnih radikala
  • Mangan takođe pomaže u sprečavanju problema zgrušavanja krvi.

Pomaže u kontroli krvnog pritiska

Sadržaj kalijuma u ​​kestenu može da pomogne u kontroli krvnog pritiska tako što:

  • Kontroliše kretanja vode u telu
  • Ublažava efekte natrijuma povećanjem protoka krvi i oslobađanjem pritiska na sužene krvne sudove i arterije.

Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR