Ne postoji jedinstven naziv, ali je reč o domaćem toniku, za koji se veruje da potiče sa Kariba. Ovo piće nastaje fuzijom đumbira, jabukovog sirćeta, prirodnog zaslađivača, u ovom slučaju meda, i citrusnog voća. Važno je istaći još jedan njegov adut, a to su zdravi sastojci, koje naravno možete prilagođavati svom ukusu ili onome što imate pri ruci. Tonik možete čuvati u frižideru i do nedelju dana.
Potrebno je:
¼ šolje iseckanog đumbira
3 do 4 šolje prokuvane vode
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike meda
2 kašike limunovog soka, uz dodatak kriški po ukusu
Priprema:
1. Operite, oljuštite i iseckajte koren đumbira, s tim da u slučaju da koristite onaj organskog porekla, ne morate da uklanjate koru, jer sadrži najviše hranljivih sastojaka.
2. U manjoj šerpi prokuvajte šolju vode, pa dodajte đumbir. Sklonite sa vatre i ostavite da đumbir pusti svoje sokove, za šta je potrebno oko 10 minuta. Za to vreme voda će se i prohladiti.
3. Prespite vodu sa đumbirom u teglu zapremine 1 litar, i dodajte preostalu vodu. Zatim sipajte med, jabukovo sirće i limunov sok.
4. Dobro zatvorite, promućkajte i ostavite u frižideru da prenoći.
5. . To bi bilo sve, a preporučena dnevna doza jeste od pola do jedne šolje. Piće poslužite rashlađeno ili uz nekoliko kockica leda i uživajte.
Izvor:magazin.novosti.rs