Spanać je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana.
Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma.
Spanać je odličan izbor kada je u pitanju prilog, koji se priprema za ručak ili večeru.
Brzo i jednostavno se sprema, a ima dosta hraniljivih sastojaka.
Ako želite da kupite najkvalitetniji spanać onda su mart, april i maj idealni meseci.
Tada je najkvalitetniji i ima najbolji ukus, ali možete ga naći tokom cele godine, pun hranljivih materija, a od njega možete da pravite nadev za pitu, prilog ili salatu.
Osim ukusa bitno je da spanać ne kuvate predugo jer tako gubi većinu hranljivih materija, a možete da ga jedete i svežeg, bez ikakve termičke obrade.
Ako ga koristite kao salatu onda ga samo operite, a ako ipak niste ljubitelj svežeg povrća, predlažemo vam da ga blanširate.
To znači da u šerpu sipate vodu, pa kada ona proključa dodajte spanać i so.
Ostavite u vodi 3-4 minuta i onda procedite.
Glas javnosti/ U01S