Bobičasto voće nije samo izvor vitamina i dijetalni desert, već i pravi prirodni stimulans za naš mozak.
U redovima koje slede otkrijte na koju bobicu obratiti posebnu pažnju ako želite da poboljšate koncentraciju, pamćenje i brzinu razmišljanja.Prema rečima nutricioniste i pisca Tobija Amidora, najbolja bobica koja poboljšava rad mozga je borovnica.
"Studije pokazuju da kozumiranje borovnica pomaže u održavanju zdravlja mozgaˮ, kaže stručnjak Not That.
Štaviše, prema Amidoru, borovnice „smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja povezanih sa starenjem – demencije i Alchajmerove bolesti”, piše Marije Klaire Rusia, a prenosi City Magazin.
Koristan je i sok od ovog bobičastog voća. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, pijenje soka od divlje borovnice tokom 12 nedelja potvrdilo je poboljšanje funkcije pamćenja kod starijih ljudi. Prema autorima studije, uključivanje borovnica u ishranu "pozitivno utiče na sposobnost razmišljanja i rasuđivanjaˮ.
Osim toga, rezultati studije pokazali su da borovnice na dnevnom jelovniku povećavaju protok krvi u ključna područja mozga. Dakle, ova bobica podstiče pamćenje i koncentraciju.
Borovnice su korisne, ne samo za mozak.
"Bobičasto voće sadrži mnoge hranljive sastojke, uključujući: vlakna, vitamine K i C, mangan i fitonutrijente zvane polifenoli", kaže Tobi Amidor.
Sve to čini borovnice prirodnim lekom za poboljšanje rada srca. Prema jednoj studiji, šoljica svežih borovnica dnevno ima pozitivan učinak na nivo „dobrogˮ holesterola u krvi, smanjujući rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Zbog visokog sadržaja vlakana, borovnice takođe mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi i smanjenju telesne težine. Stoga, ova namirnica je idealna za dijetalne smutije i deserte.
Borovnice su možda najbolji, ali ne i jedini prirodni „dodatakˮ za poboljšanje funkcije mozga među voćem. Nutricionisti takođe savetuju da se obrati pažnja na nar (posebno sok), pomorandžu i brusnice.