Glas Javnosti

ŽEĐ U VOŽNJI DELUJE ISTO KAO ALKOHOL? Dehidriran VOZAČ jednako je rizičan kao i PIJAN!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Prema novoj studiji, vozači su u posebno velikoj opasnosti tokom letnjih meseci, kada je velika mogućnost da im je organizam dehidriran. Vozači koji su bili žedni, pravili su slične greške tokom testova simulirane vožnje, kao ispitanici koji su bili pod dejstvom alkohola.

O posledicama vožnje u alkoholisanom stanju sve je već, manje - više, poznato.

Nova studija, međutim, tvrdi da je to stanje slično dehidraciji, odnosno da su vozači u letnjim mesecima posebno u opasnosti za upravljačem.

Leti se preporučuje unošenje dva litra vode dnevno, što je, naravno, individualno. Međutim, svakako je sigurno da vozači ne bi smeli da budu žedni, naročito kada voze na dužim destinacijama. Čak i blago dehidrirana osoba gubi dovoljno "mentalnog fokusa", pa bi za volanom mogla da napravi sve vrste pogrešaka u vožnji, tvrdi Science Direct.

To su zaključci do kojih je došlo istraživanje sprovedeno na 11 odraslih muškaraca, koji su koristili nepokretni simulator kako bi oponašali stvarne uslove vožnje. Svaka osoba je učestvovala u tri sesije vožnje, od kojih je prva bila sesija upoznavanja kako bi se vozači navikli na zadate uslove.

U preostale dve sesije učesnici istraživanja su nadgledani tokom simulacije dvosatnog putovanja, u hidriranom i žednom stanju. Senzori su pratili aktivnost njihovog mozga, dok su kamere nadzirale vozače. Incidenti koji bi mogli biti povezani sa umorom su isključeni iz studije.

Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači pravili više manjih grešaka, kao što su često napuštanje saobraćajne trake ili kasno kočenje, prenosi Revija HAK. Simulirane situacije su, po učestalosti, bile slične kao kod osoba pod uticajem alkohola.

Treba, međutim, napomenuti i da bi mali uzorak na kome je studija sprovedena, mogao da predstavlja ograničavajući faktor u donošenju konačnog zaključka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR