Glas Javnosti

ZDRAVLJEM PROTIV TOKSINA: Evo koje NAMIRNICE treba jesti kako bi se ZAŠTITILI od štetnih uticaja ZAGAĐENOG VAZDUHA (FOTO)

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U jeku vesti o toksičnim česticama koje udišemo iz ekstremno zagađenog vazduha dolazi i jedna dobra informacija a to je da našim zdravljem i dobrom ishranom možemo da se borimo protiv ovog problema.

Loš kvalitet vazduha odavno se povezuje sa bolestima pluća, srca, bubrega, ali i dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih demencija, prevremenih porođaja, kao i mentalnim poremećajima.

Koliko je zagađenje vazduha ozbiljan problem, govori podatak da toksične čestice mogu prodreti ne samo u disajne organe, već i u mozak ili polne organe. Zato postoje neke namirnice koje mogu da nas zaštite od zagađenja, pa je možda vreme da promenimo način ishrane.

Belo vino - odličan antioksidant

Vino je napravljeno od grožđa, koje ima visok nivo antioksidanata. Studije su pokazale korelaciju između konzumiranja vina i respiratornog i kardiovaskularnog zdravlja. Imajte na umu da možda ne biste smeli da pijete vino ukoliko ste pod terapijom.

Omega -3 masne kiseline

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da ishrana pojačana omega-3 masnim kiselinama umnogome može da nam pomogne u borbi protiv zagađivača. Studija Univerziteta Harvard, sprovedena na miševima, pokazala je da simptomi upala i oksidacionog stresa u samim ćelijama mogu biti za 30 do 50 odsto smanjeni unosom hrane kao što je masna riba, lan ili konoplja, kao i to da su baš ove namirnice odlična prevencija za bolesti koje se češće javljaju u zagađenim oblastima.

- Svima koji žive u zagađenim sredinama preporučio bih da uzimaju omega-3 masne kiseline, bilo kroz hranu, bilo u vidu suplemenata. Činjenica je da one nisu lek, ali su nutrijent koji može mnogo da učini da sačuvamo zdravlje ili sprečimo progres bolesti. U svakom slučaju, s njima možemo da krenemo odmah, dok je ulaganje u emisiju štetnih gasova dugoročna investicija, koja neće tako brzo uroditi plodom - navodi se u ovom istraživanju.

Avokado i spanać

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by La Cocina de Víctor (@lacocinadevictor)

 

Vitamin - E može smanjiti efekte zagađenja vazduha na pluća. Studija je zabeležila smanjen nivo vitamina - E kod ljudi koji pate od plućnih bolesti kao što je astma, a istraživači su saznali da konzumiranje hrane bogate vitaminom E (na primer avokado ili spanać) pomaže u zaštiti od čestičnog zagađenja.

Paradajz i seme lana

U ishranu bi trebalo uvrstiti dosta svežeg paradajza, jer paradajz sadrži likopen - antioksidans koji štiti od respiratornih oboljenja.
Seme lana

Semenke lana imaju visok nivo fitoestrogena i omega-3 masnih kiselina, koji imaju antioksidativna svojstva i deluju blagotvorno u smanjivanju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija. Ovo seme možete svakodnevno jesti u svojim smutijima, salatama, mešati ga sa jogurtom ili ga dodati kuvanoj hrani.

Maslinovo ulje za dobra pluća

Vitamin - E u maslinovom ulju pomaže funkcionisanju pluća. Takođe, i masne kiseline iz maslinovog ulja pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa. Najbolji način da unesete maslinovo ulje i da dobijete maksimalnu korist od toga jeste da ga koristite u salatama.

Ne upotrebljavajte maslinovo ulje za prženje i ne izlažite ga visokoj temperaturi, jer bi došlo do uništavanja hemijske strukture ulja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR