Loš kvalitet vazduha odavno se povezuje sa bolestima pluća, srca, bubrega, ali i dijabetesa, Alchajmerove bolesti i drugih demencija, prevremenih porođaja, kao i mentalnim poremećajima.
Koliko je zagađenje vazduha ozbiljan problem, govori podatak da toksične čestice mogu prodreti ne samo u disajne organe, već i u mozak ili polne organe. Zato postoje neke namirnice koje mogu da nas zaštite od zagađenja, pa je možda vreme da promenimo način ishrane.
Vino je napravljeno od grožđa, koje ima visok nivo antioksidanata. Studije su pokazale korelaciju između konzumiranja vina i respiratornog i kardiovaskularnog zdravlja. Imajte na umu da možda ne biste smeli da pijete vino ukoliko ste pod terapijom.
Najnovija naučna istraživanja pokazala su da ishrana pojačana omega-3 masnim kiselinama umnogome može da nam pomogne u borbi protiv zagađivača. Studija Univerziteta Harvard, sprovedena na miševima, pokazala je da simptomi upala i oksidacionog stresa u samim ćelijama mogu biti za 30 do 50 odsto smanjeni unosom hrane kao što je masna riba, lan ili konoplja, kao i to da su baš ove namirnice odlična prevencija za bolesti koje se češće javljaju u zagađenim oblastima.
- Svima koji žive u zagađenim sredinama preporučio bih da uzimaju omega-3 masne kiseline, bilo kroz hranu, bilo u vidu suplemenata. Činjenica je da one nisu lek, ali su nutrijent koji može mnogo da učini da sačuvamo zdravlje ili sprečimo progres bolesti. U svakom slučaju, s njima možemo da krenemo odmah, dok je ulaganje u emisiju štetnih gasova dugoročna investicija, koja neće tako brzo uroditi plodom - navodi se u ovom istraživanju.
View this post on Instagram
Vitamin - E može smanjiti efekte zagađenja vazduha na pluća. Studija je zabeležila smanjen nivo vitamina - E kod ljudi koji pate od plućnih bolesti kao što je astma, a istraživači su saznali da konzumiranje hrane bogate vitaminom E (na primer avokado ili spanać) pomaže u zaštiti od čestičnog zagađenja.
U ishranu bi trebalo uvrstiti dosta svežeg paradajza, jer paradajz sadrži likopen - antioksidans koji štiti od respiratornih oboljenja.
Seme lana
Semenke lana imaju visok nivo fitoestrogena i omega-3 masnih kiselina, koji imaju antioksidativna svojstva i deluju blagotvorno u smanjivanju simptoma astme i drugih alergijskih reakcija. Ovo seme možete svakodnevno jesti u svojim smutijima, salatama, mešati ga sa jogurtom ili ga dodati kuvanoj hrani.
Vitamin - E u maslinovom ulju pomaže funkcionisanju pluća. Takođe, i masne kiseline iz maslinovog ulja pomažu u smirivanju zapaljenskih procesa. Najbolji način da unesete maslinovo ulje i da dobijete maksimalnu korist od toga jeste da ga koristite u salatama.
Ne upotrebljavajte maslinovo ulje za prženje i ne izlažite ga visokoj temperaturi, jer bi došlo do uništavanja hemijske strukture ulja.
(Glas javnosti)