Takva veza nije otkrivena kada su u pitanju čaj ili kafa bez kofeina. Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjoj konferenciji Američkog društva za ishranu u Orlandu, navode američki mediji.
- Dok su prethodne studije dovodile kafu u vezu sa pojedinačnim zdravstvenim ishodima (kao što je smanjeni rizik od dijabetesa ili srčanih oboljenja), naša studija je prva koja je procenila uticaj kafe na više domena starenja tokom tri decenije - rekla je Sara Mahdavi koja je vodila istraživanje dok je bila saradnik u Školi javnog zdravlja Univerziteta Harvard.
Žene koje su učestvovale u istraživanju obično su konzumirale u proseku 315 miligrama kofeina dnevno, što je otprilike ekvivalentno sa tri male šoljice kafe.
U studiji koja je objavljena 2022. godine zaključeno je da je umerena konzumacija kafe, od tri do pet šoljica dnevno, povezana sa smanjenim rizikom od prerane smrti.
Glas javnosti/T02S