Glas Javnosti

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Evo zašto je bitno svakog dana nešto 'srknuti' i jesti 'NA KAŠIKU'!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kod bake se uvek jelo kuvano. Majke su uvek na trpezi imale toplo jelo ''na kašiku''. Najlepša tredicionalna jela su najukusnija i najzdravija.

Kao deca smo bežali od mnogih vrsta kuvanih jela, a danas ih se sećamo sa nostalgijom i pokušavamo da rekreiramo mamine i bakine recepte za naše najbliže.  Danas se mnogo vremena provodi u nervozi, žurbi i kada se svi hrane u restoranima brze hrane, tradicionalno, toplo, kuvano jelo smatra se povlasticom. 

Svi lekari i nutricionisti prreporučuju da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo, i to pre nekog težeg i za varenje zahtevnjeg obroka. Na ovaj način, sprečavaju se ozbiljni problemi poput disfunkcije želudačnog soka, stvaranje čireva, gastritisa pa i problema sa intestinalnim traktom. Stručnjaci smatraju da, ukoliko barem jednom dnevno pojedete kuvano jelo na kašiku, imate veće šanse da budete zdraviji. 

 

U domaća i najlepša kuvana jela uobičajeno je da se stavi i meso, i povrće i začini koji na prirodnan način pojačavaju ukus sastojcima, zato su ova jela veoma nutritivno bogata.  Kuvano meso je jedna od najboljih opcija i ukoliko želimo vitak stas, jer kuvanje ne podrazumeva dodavanje previše ulja, kao što je slučaj sa pečenjem ili prženjem. Obrađeno u vodi obrađeno meso zadržava sve kvalitetne osobine mesa. Povrće je najbolje konzumirati kuvano, blago bareno ili bareno na pari. Kuvanjem ćete zadržati onu privlačnu boju svake povrćke, a i svi minerali, vlakna i vitamini ostaće netaknuti pa će ih vaš stomak bolje iskoristiti.

Ovo su najzdravija, najlednistavnija tradicionalna jela koja možete jesti na kašiku.

Pasulj – sa mesom i bez njega, ali jedan od omiljenih obroka

Čak je i nauka dokazala sa ishrana bogata pasuljem umanjuje rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta karcinoma. Ukoliko želite da budete zdravi, poštujte propisanu meru pasuljastog obroka, i barem jednom u sednici skuvajte kvalitetan obrok od tri šoljice pasulja po svojoj želji. Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost, izvor je svih esencijalnih aminokiselina, nezaobilazan je izvor vitamina i minerala, a naročito je pogodan obrok za anemičnu decu zbog izobilja gvožđa.

Boranija – omiljeni i najomraženiji obrok na kašiku

Boranija je jedna od retkih biljaka koja obiluje antioksidanatima i esencijalnim, hranljivim materijama. Izvrstan je izvor vlakna pa će vaš stomak biti i više nego srećan kada mu je ponudite. U boraniji se nalaze i biljni proteini, omega 3 masne kiseline, minerali poput kalcijuma i gvožđa, flavonoidi i karotenoidi. Boranija je prava riznica zdravlja i pruža brojne zdravstvene benefite, neophodne našem telu i mozgu!

 

Kupus – slatki kupus, podvarak ili sarma, pitanje je sad

Kupus je kod Srba omiljena hrana. O tome svedoči i činjenica da se za jedan od najsrećinih trenutaka u životu morao naći i on na trpezi, samo u posebnom izdanju. Ne postoji osoba koja ne voli “svadbarski kupus” ili resku kupus salatu! Kupus možete da spremite sa bilo kojim mesom, u tepsiji, pečen u rerni, možete skuvati ukiseljenu glavicu kupusa sa suvim rebarcima, slatki kupus izrezati i skuvati sa junetinom. Dobri stari kupus sa flekicama i dan danas je jedno od omiljenih, tradicionalnih jela mnogih od nas. Interesantna je i činjenica da je čovek kiseljenjem kupusa učinio da on postane još zdraviji – čak zdraviji nego limun ili crvena paprika, sa skoro duplo više vitamina C u svojim listovima.

Grašak – najveći izvor proteina kod biljaka

Osim što je grašak bogat gotovo svim mineralima i vitaminima, predstavlja i najpotpuniji izvor proteina u biljnom svetu, izuzetno koristan za vegeterijance i vegane.Samo jedna šolja graška ima čak 8,5 grama proteina, što je više proteina nego u 20g od kikirikija – konvencionalne zamene za protein iz biljnog sveta. Šoljica kuvanog graška ima i 9 grama vlakana, što uslovljava duži osećaj sitosti u stomaku.

Bela čorba – ukusni eliksir zdravlja koji nas greje

Bela čorba je jedno od najjednostavijih, domaćih i tradicionalnih jela na kašiku koja se pravi od osnovnih namirnica, kojih uvek ima u frižidetu. S obzirom na toda je jaka, puna mesa, povrća, jaja i mleka, ova krepka i osvežavajuća čorbica preporučuje se i kao glavni obrok. Bela čorbica je idealna za oporavak tela od nakon bolesti, za decu koju morate osnažiti pred sezone gripa i prehlada, ali i kada želite svoja nepca da počastite kvalitenim obrokom koji će vas dugo držati sitim.

Nakon pregleda jela, i predstavljanja svih benefita koje domaća jela na kašiku imaju po naš organizam, ne preostaje nam ništa drugo do toga da sa prvim petlovima pristavimo lonac da se krča. A sada, trk na pripremu nekog od ovih jela. 

 

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR