Glas Javnosti

Зашто нам отичу зглобови?

Zdravlje
Autor: N1/foto: pixabay

У медицинској терминологији реч "едем" означава оток. Он се најчешће јавља око зглобова ногу и може да буде прилично непријатан. Ако се не лече, отечени зглобови могу да постану болни и да отежавају ходање.

Отицање зглобова може проузроковати читав низ разлога, од оних који нису забрињавајући, до оних који су животно угрожавајући.

Стручњаци су открили зашто зглобови најчешће отичу и када треба реаговати.

Предуго седење или стајање
Ако на послу морате дуго да седити или стојите, вероватно ћете често имати отечене зглобове. “Док се крећете, мишићи одговорни за покрет помажу у циркулацији течности и крви. Без рада тих мишића, крв и течност се скупљају у ногама и зглобовима”, тврди др Стивен Вајнфелд.

Проблеми са тежином
“Особе са прекомерном телесном тежином и гојазне особе могу имати отечене зглобове из два разлога. Терет због вишка тежине може изазвати задржавање течности око зглобова, а додатно ће се због складиштења хормона у масном ткиву јавити и хормонална неравнотежа која такође може изазвати задржавање течности”, рекао је др Вајнфелд.

Повреде
Можда сте се повредили током трчања, или неке друге активности, па је зглоб отечен. Повреда је један од честих разлога настанка отока према изјавама лекара. “Кад вас боле зглобови, тело шаље више крви у то подручје. Крв доноси свеже ћелије за брже излечење, а истовремено доприноси стварању отока како би се подручје повреде имобилсало”, објашњава доктор и додаје да такву врсту отока често прати подлив.

Лекови
Бројни лекови могу поспешити стварање отечених зглобова због својих јединственених хемијских састава и интеракције тих хемикалија са телом. “Поједини лекови проузрокују задржавање течности у телу. Лекови против високог притиска, антиупални, стероидни, па чак и неки лекови против болова могу имати такав ефекат”, каже др Вајнфелд додајући да слично могу деловати и таблете хормона попут естрогена, али и антидепресиви.

Проблем са венама
Ако вам вене на ногама не функционишу правилно, то ће утицати на циркулацију крви према срцу која ће остати у зглобовима ногу. Доктор објашњава да вене имају једносмерне вентиле који се временом могу опустити и омогућити течности да исцури. Он каже да до опуштања вентила долази због дуготрајног седења или старења. Стање се чешће јавља код старијих од 50 година, и то више код жена него код мушкараца.

Артритис
Артритис подразумева низ различитих стања, а најчешћи симптом је оток зглобова, болови, крутост зглобова и проблеми са кретањем. Учесталији је код старије популације, а захвата све зглобове у телу, укључујући и зглобове ногу. “Кад добијем рендгенске снимке и видим да неко има артритис, то свакако објашњава отицање зглобова. То се дешава због упалних процеса” - каже доктор.

Проблеми са срцем
Код конгестивног затајења срца које је резултат болести крвних судова или високог крвног притиска, најмање једна срчана комора више не може нормално да пумпа крв. “Ако срце не пумпа довољно течности, она се повлачи”, појашњава др Дан Пол. Најчешће се та крв повлачи према зглобовима, што ће проузроковати њихово отицање. Остали симптоми срчаног удара су кратак дах, неправилан и убрзан рад срца, упорни кашаљ, проблеми са концентрацијом и болови у грудима.

Нуспојава трудноће
Током трудноће тело пролази кроз бројне промене, а међу њима је најучесталија оток зглобова на ногама. “Разлог би могао бити у вишку крви и течности која се ствара у телу што му омогућава ширење у трудноћи, а самим тим олакшава и раст бебе”, наводе у Америчкој асоцијацији за трудноћу. Хормоналне промене и додатни притисак на вене довешће до стварања отока у зглобовима током трудноће.

Инфекција
Ако у близини зглоба имате рану коју нисте дезинфиковали ни залечили, постоји опасност да бактерије продру дубље у ткиво зглоба, а крвотоком се могу проширити и у друге делове тела. Црвенило, мекоћа ткива, топлина и оток зглоба јасан су показатељ инфекције. Деца и старије особе посебно су осетљиви на септични артритис. Бактерија или гљивична инфекција притом проузрокује упалу зглобова. Такође, узрок отечених зглобова на ногама може бити и целулитис,акутна бактеријска инфекција коже и поткожног ткива, због које кожа делује црвено и задебљало, а обично почиње управо на ногама.

Проблеми са јетром или бубрезима
Тешкоће у раду јетре или бубрега могу допринети задржавању течности око зглобова. У случају оштећења или болести бубрега, бубрези отпуштају превише тећности и натријума или недовољно протеина у крвоток. То доводи до акумулирања течности, посебно у доњим екстремитетима. “Код затајења бубрега може се јавити оток целе ноге испод колена”, каже др Вајнфелд. Болести јетре такође подразумевају мањак протеина у крви због чега се течност накупља у доњем делу тела.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR