Glas Javnosti

ZASPITE ZA SAMO DVA MINUTA: Američki vojni piloti imaju poseban recept protiv nesanice

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Da li znate da su američki vojni piloti u stanju da u svakoj situaciji zaspu za samo 120 sekundi? To je zato što znaju super trik koji im pomaže da se opuste i u najnapetijim momentima. 

Tokom Drugog svetskog rata, američka vojska primetila je da piloti prave fatalne greške zbog nedostatka sna. Problem je rešio čuveni trener i pilot Bad Vinter, koji je svojevremeno izumeo sistem vežbi za opuštanje sportista. Nakon samo šest nedelja treninga i 96 odsto pilota je naučilo da zaspi za bukvalno dva minuta, iako su bili pod stresom.

Vinter je objasnio iz čega se sastoji njegov "trening":

Korak 1

Pronađite udoban položaj . Ako ste već u krevetu, možete da preskočite ovaj korak. U suprotnom (na primer, u automobilu) odaberite najudobniji mogući položaj - sedite, raširite kolena, stavite ruke na bokove, spustite bradu.

Korak 2

Opustite lice. Ljudsko lice sastoji se od 43 mišića koji zapravo ukazuju na stres koji telo proživljava. Zato zatvorite oči, opustite čelo, obraze, jezik i vilicu (lagano otvorite usta). Primetićete da vam disanje postaje sporije. Uverite se da su i vaše oči opuštene - nijedan od 6 mišića u očnoj duplji ne sme biti napet.

Korak 3

Opustite ramena. Osetite njihovu težinu i pustite ih da potpuno padnu. Opustite zadnji deo vrata. Udahnite duboko i polako izdahnite oslobađajući preostalu napetost (kod većine ljudi se nakuplja u ramenima, vratu i vilici).

Korak 4

Sada pređite na ruke: osetite kako postaju teške i opustite se. Za dešnjake je bolje da se prvo fokusiraju na desni biceps, a za levoruke na levi. Ako ne možete da opustite mišić, snažno ga napnite i pokušajte ponovo. 

Korak 5

Opustite noge. Osetite kako vam se opušta desni kvadriceps (mišić kuka) i postaje težak. Zatim ponovite ovo sa desnom stranom tela, pređite na skočne zglobove i stopala,  i pa se vratite na levu stranu

Korak 6

Pročistite misli na 10 sekundi. Sada kada ste potpuno opustili telo, preostaje samo da "isključite" mozak. Izuzetno je važno da izbegavate bilo kakve misli koje podrazumevaju kretanje (poput: "Moram sutra da vodim dete u školu") - one nehotice izazivaju mikrokontrakcije u nekim mišićima.

I to je to! Za bukvalno 120 sekundi vi ćete utonuti u san. Ukoliko vam nije uspelo "iz prve", probajte ponovo, ubrzo ćete savladati vežbu i moći ćete da se uspavate u bilo kojoj situaciji. 

(Glas javnosti/Mondo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR